Refugees Welcome
1
Izdelki

O društvu

NAJ KNJIGA Hiše svetov meseca JUNIJA je Domovina, bleda mati - Franjo Frančič

Matevž Pistotnik,
V Hiši svetov je knjiga meseca junija roman, ki sledi zgodbi deziluziranega anti-junaka v tedanji Jugoslaviji. Gre za ponatis romana iz leta 1986, ki je prejel nagrado Zlata ptica in je preveden v šest jezikov. Roman slika družbo skozi oči brezperspektivnega študenta socialnega dela, razočaranega nad življenjem.

Avtor Franjo Frančič (1958- ) je mladost preživljal v vzgojnem zavodu, kjer se je izučil za galvanizerja. Leta 1979 je v Ljubljani diplomiral na Fakulteti za socialno delo. Po končanem študiju se je od leta 1979 do 1986 preživljal s priložnostnimi deli, nato pa je postal svobodni kulturni delavec. Spremno besedo je napisal dr. Denis Poniž, pesnik, dramatik in literarni zgodovinar.

V knjigi Domovina, bleda mati avtor slika tedanjo družbo na dokaj grotesken način. Glavni anti-junak, ki izhaja iz socialno šibke družine, ne verjame več parolam, ki jih propagira tedanja vladna garnitura, kakor tudi katerikoli drugim družbenim vrednotam in normam. Svoje brezciljno življenje si krajša s popivanjem in razuzdanim življenjem, dokončen zlom pa doživi, ko ga vpokličejo v vojsko.

V knjigi lahko zasledimo mešanje več stilov in načinov pisanja. Delno gre za avtobiografijo, avtor pa v knjigo vključi tudi poezijo in pisma, kar romanu doda razgibanost.

Ker je knjiga napisana izrazito proti tedanjemu političnemu sistemu, se jo da brati kot kritiko socialistične Jugoslavije, vendar ostaja vprašanje ali bi bila knjiga napisana drugače, če bi jo avtor umestil v današnji čas. 

 

Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Kontakt

Zemljemerska ul. 12
SI-1000 Ljubljana
+386 (0)1 430 03 43
www.humanitas.si

Splošne informacije: info@humanitas.si
Informacije o programu podpore otrokom in lokalnim skupnostim:
Barbara Vodopivec: barbara@humanitas.si
Odnosi z javnostmi:
Manca Šetinc Vernik: manca@humanitas.si