Refugees Welcome
1
Izdelki

O društvu

Humanitas in globalno učenje praznujeta 15. rojstni dan

Za nami je naporna, a čudovita plejada dogodkov, ki smo jih organizirali ob Humanitasovem 15. rojstnem dnevu. Ker je hkrati enako obletnico praznovalo tudi #globalnoucenje, so bile vse naše aktivnosti seveda obarvane zelo »globalno«. Utrinke s seminarja za učitelje Evrocentrizem in globalno učenje, konference Evropsko leto za razvoj 2015: globalno učenje in pomembnost vključitve globalnih perspektiv v šolski sistem ter naših delavnic vam lahko končno tudi predstavimo. Konferenca je bila hkrati tudi zaključna aktivnost v okviru projekta Vnašanje tem globalnega učenja v šolski sistem, ki ga je v evropskem letu za razvoj sofinanciral Urad vlade RS za komuniciranje.

 
Na seminarju za učitelje, ki smo ga na SLOGI izvedli 25.9.2015, smo na interaktiven in inovativen način spodbudili kritično razmišljanje o stvareh, ki jih počnemo, načinu ter temah, ki jih pokrivamo, ter zavedanje lastne vloge in okvirja, iz katerega izhajamo. Za konec smo predstavili tudi nove smernice za vnašanje tem globalnega učenja v različne šolske predmete ter kritično pregledali predlagane dodatke k učnim načrtom, preskusili pa smo tudi novo delavnico na temo okoljskih migracij.
 


Na konferenci Evropsko leto za razvoj 2015: globalno učenje in pomembnost vključitve globalnih perspektiv v šolski sistem, ki se je odvijala 8.10.2015 v Mestnem muzeju Ljubljana, smo v sodelovanju z raznolikimi nevladnimi organizacijami predstavili konkretne metode, ki vključujejo vsebine globalnega učenja ter možnosti za njihovo izvajanje v formalnem in neformalnem izobraževanju. Udeleženci so se tako lahko pridružili delavnici Maxa Zimanija iz Zavoda za globalno učenje in razvoj projektov z naslovom Kritični pregled šolske literature, delavnici Renate Karba iz Umanotere, ki je predstavila Življenjski cikel mobilnega telefona, ter Humanitasovi delavnici En svet.


V nadaljevanju konference so svoje izjemno zanimive lokalne akcije v okviru projekta predstavili učenci in učenke OŠ Dutovlje, OŠ Toma Brejca Kamnik in OŠ Jožeta Moškriča Ljubljana. Ob zaključku konference smo pripravili še okroglo mizo o pomembnosti vnašanja globalnih vsebin v učne načrte predmetov v slovenskih šolah ter se sprehodili po tržnici metodologij, kjer se je predstavilo 14 nevladnih organizacij.


 
Prepričani smo, da smo ponovno ozavestili pomembnost globalnih perspektiv in našli v aktivnostih na seminarju in konferenci navdih in motivacijo za naše nadaljnje delo.

Hvala vsem, ki ste bili z nami na tej poti in podpirate naša prizadevanja! Trudili se bomo še naprej in po svojih najboljših močeh ves čas presegali vzorce.



Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina aktivnosti je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije. 

Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Kontakt

Zemljemerska ul. 12
SI-1000 Ljubljana
+386 (0)1 430 03 43
www.humanitas.si

Splošne informacije: info@humanitas.si
Informacije o programu podpore otrokom in lokalnim skupnostim:
Barbara Vodopivec: barbara@humanitas.si
Odnosi z javnostmi:
Manca Šetinc Vernik: manca@humanitas.si