Refugees Welcome
1
Izdelki

O društvu

21. marec - svetovni dan boja proti rasni diskriminaciji

Eva Završnik,
21. marec je svetovni dan boja proti rasni diskriminaciji. Generalna skupščina OZN ga je prvič razglasila leta 1966, šest let po tem, ko so med mirnimi protesti proti apartheidu v mestu Sharpeville v Južnoafriški republiki policisti na taisti dan ubili 69 ljudi. 
Letošnja tema, ki jo v okviru svetovnega dneva boja proti rasizmu izpostavlja OZN, je spodbujanje strpnosti, vključenosti, enotnosti in spoštovanja različnosti v kontekstu boja proti rasni diskriminaciji. Ponovno opozarjajo na prva dva člena Splošne deklaracije o človekovih pravicah, ki navaja, da se vsi ljudje rodimo svobodni, z enakim dostojanstvom in pravicami ter da je vsakdo upravičen do uživanja vseh pravic in svoboščin, ne glede na raso ali druge navedene okoliščine. Četudi bomo decembra letos praznovali že 70. obletnico deklaracije, so rasizem, ksenofobija, nestrpnost, diskriminacija na podlagi etnične pripadnosti in rasno motivirano nasilje žal pojavi, ki še vedno vztrajajo tudi v sodobni družbi. 

Ob tem dnevu v branje in širjenje obzorij priporočamo dodatna gradiva iz naše knjižnice Hiša svetov, ki se nahaja znotraj knjižnice Otona Župančiča. Ob ponedeljkih od 16h do 18h in ob sredah od 10h do 12h pa tam najdete tudi Humanitasove informatorje, ki vam bodo svetovali in pomagali pri izbiri gradiva. 

Rok Svetlič: FILOZOFIJA ČLOVEKOVIH PRAVIC
Pričujoča knjiga ponudi prikaz in razlago zgodovinskega razvoja koncepta človekovih pravic. Avtor skozi sprehajanje vse od Sofoklejeve Antigone, Kanta do sodobne Deklaracije o človekovih pravicah – in vsega vmes – postavlja vprašanja, od kje, do kod in predvsem zakaj človekove pravice.  Ryszard Kapuściński: THE OTHER
Kapuściński v osredje postavi koncept drugega in prikaže udejanjenje te drugosti v zgodovinsko vzpostavljenih nasprotjih belega in črnega, zahodnega in vzhodnega, južnega in severnega … in obenem prikaže vztrajanje drugega tudi še v sodobni, navidez globalizirani družbi 21. stoletja. 

                                                     

 

Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Kontakt

Zemljemerska ul. 12
SI-1000 Ljubljana
+386 (0)1 430 03 43
www.humanitas.si

Splošne informacije: info@humanitas.si
Informacije o programu podpore otrokom in lokalnim skupnostim:
Dado Kebe, dado@humanitas.si
Odnosi z javnostmi:
Darja Valenčič, info@humanitas.si
Manca Šetinc Vernik (družbena omrežja)