Refugees Welcome
1
Izdelki

O društvu

Recenzija filma Watermark ob svetovnem dnevu voda

Simon Nemanič,
WATERMARK
Jennifer Baichwal in Edward Burtynsky, 2013

Ob obeleženju svetovnega dneva vode, 22. marca, vam iz Humanitasove knjižnice Hiša svetov predstavljamo enega izmed filmov na temo vode, ki vam bo pomagal do večje ozaveščenosti o tej tematiki.  

Watermark je kanadski dokumentarni film o zgodovini in porabi vode po svetu. Presunljiva zgodba Jennifer Baichwal in Edwarda Burtynskyja nam prikaže, kako tesno smo z vodo povezani že od samega začetka našega obstoja. Vez med človekom in vodo je močna, kot je le lahko, a zdi se, da smo na to pozabili.

Vodo naj bi dobili iz vesolja. Na naš planet je padlo nešteto ledenih kometov, ki so se ob stiku z atmosfero pričeli taliti in se dokončno stopili ob stiku s površjem. Odnos do vode pa je prav tak, kot da nam je bila podarjena.

V filmu spoznamo Las Vegas - mesto, ki je nastalo sredi puščave. Pred eno večjih in donosnejših igralnic Bellagio se bohotijo plesoče fontane, do potankosti uigrane v celoto. Tam to ni nič nenavadnega, saj imajo sredstev na pretek. Žalostno pa je, da to počnejo tako razsipno in nespametno. Prizori filma nas popeljejo tudi do reke Ganges, kamor se vsakih dvanajst let 35 milijonov Indijcev odpravi na romanje, kjer se umijejo, operejo svoja oblačila, napolnijo plastenke z vodo in tako očistijo grehov, ki so se jim nabrali skozi preteklost. Zdi se prav neverjetno, saj je voda v reki Ganges tako rekoč strupena, polna kemikalij in nevarnih snovi. Medtem se na obalah Kalifornije na odprtem prvenstvu ZDA merijo deskarji na valovih Pacifika. Množice se zbirajo, da bi proslavile novega prvaka. Kolikor ljudstev, toliko bogov.

Voda pa je do nas še vedno tako pravična. Daje nam celo priložnost, da se kot ljudje izkažemo solidarni in vredni občudovanja. Nabiralci vodnih polžev na Kitajskem so med seboj zvezali svoje mreže, da bi bile večje in tako bolj čvrste. S tem se obvarujejo pred tajfuni in drugimi vremenskimi ujmami, saj bi posamezne ribiške družine zlahka odplaknilo v ocean. Vsi za enega, eden za vse!

Burtynskyjev slog je edinstven. Redko se vključi z lastnimi komentarji. Prizori in kadri pišejo zgodbo sami zase. Precej kritično prikazuje posege v naravo in nas brezkompromisno sooča z njihovimi katastrofalnimi posledicami. Sam pravi, da ga je v 30 letih njegovega delovanja najbolj zaznamovalo razumevanje, kaj pravzaprav narava je. Tako se je naučil dojeti, kaj je tam sploh bilo, preden smo prišli mi.


Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Kontakt

Zemljemerska ul. 12
SI-1000 Ljubljana
+386 (0)1 430 03 43
www.humanitas.si

Splošne informacije: info@humanitas.si
Informacije o programu podpore otrokom in lokalnim skupnostim:
Dado Kebe, dado@humanitas.si
Odnosi z javnostmi:
Darja Valenčič, info@humanitas.si
Manca Šetinc Vernik (družbena omrežja)