Refugees Welcome
1
Izdelki

O društvu

12. maj - svetovni dan pravične trgovine

Eva Završnik,
Svetovni dan pravične trgovine je nastal kot pobuda svetovne pravičnotrgovinske organizacije WFTO. Praznujemo ga že od leta 2004 in sicer vsako drugo soboto v mesecu maju. Na dan pravične trgovine se po celem svetu zvrstijo številni dogodki, s katerim želimo opozoriti na pomembnost pravičnih in trajnostno naravnanih gospodarskih praks, tako na lokalni kot na globalni ravni.

Pravična trgovina v svojem jedru omogoča alternativni trg, ki povezuje male lokalne proizvajalce in kmete, predvsem iz ekonomsko manj razvitih držav Afrike, Azije in Latinske Amerike, s trgom ekonomsko razvitejših držav. Obenem proizvajalcem zagotavlja dostojne življenjske in delovne pogoje preko upoštevanja načel pravične trgovine, ki so: vzpostavljanje možnosti in podpora najrevnejšim proizvajalcem, transparentno poslovanje s partnerji, plačilo poštene cene, zagotavljanje enakih možnosti in plačila tako moških in žensk, zagotavljanje varnih in zdravih delovnih pogojev, prepoved otroškega dela, kot tudi z zagotavljanjem, da so materiali, izdelki in prevoz čim manj škodljivi za okolje.
Na ta dan praznujmo tudi mi in naj s svojimi potrošniškimi izbirami utremo pot pravičnejšemu svetu!

Ob tem dnevu pa vas tudi vabimo, da obiščete našo knjižnico Hiša svetov, ki se nahaja znotraj knjižnice Otona Župančiča in poiščete naše spodnje knjižne predloge. Ob ponedeljkih od 16h do 18h in ob sredah od 10h do 12h pa tam najdete tudi Humanitasove informatorje, ki vam bodo svetovali in pomagali pri izbiri gradiva.

Pierre-Noёl Giraud – Neenakost v svetu: Ekonomija sodobnega sveta
Avtor skozi prikaz ekonomske zgodovine zadnjih dveh stoletij poskuša najti odgovor na vprašanje o neenakosti. Kako smo prišli od sveta 18. stoletja, v katerem večjih družbenih neenakosti ni bilo mogoče zaznati, do sodobnega sveta, kjer je razmerje razvitosti Evrope v primerjavi z ostalim svetom kar 1 proti 8?
Kelsey Timmerman - Where am I Wearing?: A Global Tour to the Countries, Factories, and People That Make Our Clothes
Pričujoče delo na
s popelje od Hondurasa in Bangladeša do Kambodže in Kitajske po poteh avtorjevega raziskovanja, od kod pridejo naša oblačila. Knjiga prikazuje povezavo med življenjskim standardom revnih delavcev in delavk oblačil in brezglavim potrošniškim življenjskim slogom sodobne družbe.

David Ransom – The No-Nonsense Guide to Fairtrade
Avtor preučuje človeško zgodbo o tem, kaj ljudje porabljamo in kje tukaj vstopi pojav pravične trgovine. Izprašuje globalno tekmovanje med prostim trgom (free trade) in pravično trgovino (fairtrade) in možna nadaljevanja le-tega. Avtor pravi, da ključno vprašanje ni, ali je treba trgovino urejati ali deregulirati, temveč ali naj bo gospodar ali služabnik ljudi.

 

Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Kontakt

Zemljemerska ul. 12
SI-1000 Ljubljana
+386 (0)1 430 03 43
www.humanitas.si

Splošne informacije: info@humanitas.si
Informacije o programu podpore otrokom in lokalnim skupnostim:
Dado Kebe, dado@humanitas.si
Odnosi z javnostmi:
Darja Valenčič, info@humanitas.si
Manca Šetinc Vernik (družbena omrežja)