Refugees Welcome
1
Izdelki

O društvu

21. maj: svetovni dan spodbujanja kulturne raznolikosti za dialog in razvoj

Boris Jereb,
21. maja obeležujemo svetovni dan spodbujanja kulturne raznolikosti za dialog in razvoj. Po podatkih Združenih narodov ima vsaj tri četrtine večjih svetovnih konfliktov kulturno dimezijo. Spodbujanje povezovanja med kulturami je zato nujno tako z vidika miru kot tudi z vidika družbene stabilnosti in trajnostnega razvoja. Kulturna raznolikost je gonilna sila razvoja in prispeva tudi k zmanjševanju revščine. Iz zbirke Hiše svetov si lahko sposodite kar nekaj filmov in čtiv na temo kulturne raznolikosti, med drugim:

Katharine Quarmby - No place to call home: Inside the real lives of gypsies and travellers

Delo
nagrajene novinarke predstavlja zgodbo o evropskih Romih. V Evropi Romi bivajo in potujejo že stoletja. Knjiga se osredotoča na nekaj romskih družin v Veliki Britaniji, ki so jih že nekajkrat prisilno izselili. Zgodba o preganjanju in sovraštvu do Romov pa ima dolgo zgodovino, ki ji lahko sledimo vse od srednjega veka do danes.


Thomas  Balmès – Otročički (dokumentarni film)

Duhovit, prikupen in vizualno razkošen vpogled v življenje štirih malčkov na štirih koncih sveta ni samo slikovita ponazoritev kulturnih razlik v odnosu do otrok, temveč še bolj razkriva, da so materinska ljubezen in človekovi prvi koraki povsod po svetu – enaki. Film brez komentarja, le ob spremljavi glasbe, spremlja prvih 18 mesecev življenja štirih malčkov na štirih koncih sveta: na Japonskem, v Mongoliji, ZDA in Namibiji. Sočasno, dan za dnem, pred očmi gledalca rastejo in odkrivajo svet Mari, Bayarjargal, Hattie in Ponijao.

 

Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Kontakt

Zemljemerska ul. 12
SI-1000 Ljubljana
+386 (0)1 430 03 43
www.humanitas.si

Splošne informacije: info@humanitas.si
Informacije o programu podpore otrokom in lokalnim skupnostim:
Dado Kebe, dado@humanitas.si
Odnosi z javnostmi:
Darja Valenčič, info@humanitas.si
Manca Šetinc Vernik (družbena omrežja)