Refugees Welcome
1
Izdelki

O društvu

9. avgust - mednarodni dan staroselskih skupnosti

Jurij Benko,
Mednarodni dan staroselskih ljudstev praznujemo vsako leto 9. avgusta že od leta 1994. Dan je namenjen ozaveščanju o pravicah staroselcev – teh je na svetu 370 milijonov, živijo v 90 državah, predstavljajo 5 % celotnega svetovnega prebivalstva ter govorijo preko 7000 jezikov.  
Letošnji dan obravnava že predolgo spregledano tematiko migracij staroselskih ljudstev. Staroselci so bili in so še vedno predstavljeni kot statične skupnosti, globoko ukoreninjene na svojih območjih. Dejansko pa so tudi staroselci mobilni, tako kot vsi ljudje na tem svetu - potujejo po svetu, odhajajo in se vračajo iz različnih razlogov. Tako kot vsi ostali so tudi oni pod vplivom gospodarskih stisk, podnebnih sprememb in političnih nemirov, ki velikokrat vodijo do razseljenosti. Ob mednarodnem dnevu bo OZN omogočil vpogled v izzive, s katerimi se staroselci soočajo, ko skušajo ohraniti  svojo identiteto in zavarovati svoje pravice med potjo in po prihodu v novo okolje.
Iz Humanitasove knjižnice Hiša svetov, znotraj knjižnice Otona Župančiča, vam predstavljamo knjigo Learning and Knowing in Indigenous Societies Today, ki obravnava omenjeno tematiko. 


Peter Bates, Moe Chiba, Sabine Kube in Douglas Nakashima
Learning and Knowing in Indigenous Societies Today, 2009 

 

Veliko staroselskih skupnosti se spopada z izginjanjem svojih jezikov, kulturne dediščine in razumevanja sveta ter naravnega okolja, v katerem živijo. To je tema omenjene knjige, ki raziskuje najboljše načine za ohranjanje teh znanj in veščin. Avtorji skušajo najti načine za preoblikovanje izobraževalnih sistemov in šolstva, da bi bolj upoštevali in vključevali znanja in potrebe staroselskih skupnosti. Večina izobraževalnih sistemov po svetu je namreč zelo togih in so namenjeni skoraj izključno ljudem večinskih skupnosti. Delo poudarja tudi pomembnost učenja medkulturnega dialoga, ki bi bolj učinkovito prispeval k razumevanju staroselskih skupnosti in ustvarjanju učinkovitega izobraževanja za vse ljudi. 


                                                                     

Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Kontakt

Zemljemerska ul. 12
SI-1000 Ljubljana
+386 (0)1 430 03 43
www.humanitas.si

Splošne informacije: info@humanitas.si
Informacije o programu podpore otrokom in lokalnim skupnostim:
Barbara Vodopivec: barbara@humanitas.si
Odnosi z javnostmi:
Manca Šetinc Vernik: manca@humanitas.si