Refugees Welcome
1
Izdelki

O društvu

8. marec - mednarodni dan žensk

Simon Nemanič,
Mednarodni dan žensk vsako leto obeležujejo ljudje v več kot 100 državah po celem svetu. Prvič so ga praznovali leta 1911, takrat še 19. marca. Kasneje, ko se je dan žena začel slaviti tudi v bivših komunističnih in socialističnih državah, se je kot datum uveljavil 8. marec, ki velja še dandanes. Ob tem dnevu se praznuje ekonomske, politične in socialne dosežke žensk ter se ob tem seveda tudi opozarja na diskriminacijo in neenako obravnavo žensk. Iz Humanitasove knjižnice Hiša svetov vam spodaj ponujamo knjižni predlog na današnjo temo.

Lisa Firth: The Gender GapZgodba o enakosti med spoloma je že samo v zadnjih desetletjih prehodila dolgo pot. A neenakosti še vedno obstajajo. Čeprav je stopnja izobrazbe žensk v povprečju višja kot pri moških, se to vsekakor ne odraža na delovnih mestih. Za svoje delo so moški še vedno plačani bolje, za približno 17 odstotkov v svetovnem merilu.

Knjiga nam dotičen problem predstavi na več področjih - izobraževalnem, zaposlitvenem in zakonskem. Avtorica izpostavi tudi razlike oz. napredek v položaju žensk od začetka 70. let pa do danes. Govori še o odnosu moških do pravic žensk, vloge v družini in delitvi dela ter razlik med spoloma in načinom razmišljanja že v mladih letih. Po napovedih glede na razvoj in napredek enakopravnosti v zadnjih 50 letih bi se pravice žensk moškim lahko približale okrog leta 2070. Ali bo temu res tako, pa je vprašanje, na katerega je v tem času verjetno nemogoče odgovoriti prav.Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Kontakt

Zemljemerska ul. 12
SI-1000 Ljubljana
+386 (0)1 430 03 43
www.humanitas.si

Splošne informacije: info@humanitas.si
Informacije o programu podpore otrokom in lokalnim skupnostim:
Barbara Vodopivec: barbara@humanitas.si
Odnosi z javnostmi:
Manca Šetinc Vernik: manca@humanitas.si