Refugees Welcome
1
Izdelki

O društvu

22. marec - svetovni dan voda

Katja Hančič,
22. marca obeležujemo svetovni dan voda. Dan je bil na konferenci Združenih narodov o okolju v Riu de Janeiru predlagan leta 1992. Svetovni dan voda je namenjen opozarjanju širše svetovne javnosti na omejenost in ogroženost naravnih vodnih virov.
Letošnja tema, tudi v sklopu 6. cilja trajnostnega razvoja - voda za vse do leta 2030 (Sustainable Development Goals), je Ne pustimo nikogar za seboj (Leaving no one behind). Mnogi tudi danes živijo brez dostopa do čiste oz. varne vode: vode, ki bi bila dosegljiva takrat, ko jo potrebujejo, in bi bila neoporečna. Čista voda je tudi človekova pravica. S sloganom Ne pustimo nikogar za seboj se osredotočamo na vse tiste, ki smo jih iz različnih razlogov pustili za seboj in tako dostopa do čiste vode nimajo.
V Humanitasovi knjižnici Hiša svetov si lahko v posebnem razdelku o vodi preberete in izposodite veliko gradiva na to temo. Predlog podajamo spodaj.

The Atlas of Water:
Mapping the World's Most Critical Resource

Podnebne spremembe in povečevanje prebivalstva na Zemlji ogrožata zalogo sveže vode po svetu - s čimer se približujemo globalni vodni krizi z zelo neprijetnimi posledicami na področju kmetijstva, ekonomije, okolja in zdravja. The Atlas of Water je prepričljiv vizualni vodnik na temo tega življenjsko vzdržnega vira.
Z živo grafiko, zemljevidi in grafikoni raziskuje kompleksno človeško interakcijo z vodo skozi čas in po svetu. Knjiga obravnava vsa pereča vprašanja v zvezi z vodo - od človeških vplivov, kot so jezovi in gradnja, do pomanjkanja vode in prevelikega povpraševanja, onesnaževanja, privatizacije ter upravljanja voda. Opisuje ključna orodja za upravljanje z vodo, zagotavljanje varnega dostopa in ohranjanja prihodnosti svetovne oskrbe z vodo. Vsekakor knjiga/atlas, ki paše na vsako domačo polico.
  

Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Kontakt

Zemljemerska ul. 12
SI-1000 Ljubljana
+386 (0)1 430 03 43
www.humanitas.si

Splošne informacije: info@humanitas.si
Informacije o programu podpore otrokom in lokalnim skupnostim:
Barbara Vodopivec: barbara@humanitas.si
Odnosi z javnostmi:
Manca Šetinc Vernik: manca@humanitas.si