Refugees Welcome
1
Izdelki

O društvu

8. april - svetovni dan Romov

Eva Završnik,
8. aprila leta 1971 je v Londonu potekal prvi svetovni kongres Romov in še dandanes na ta dan vsako leto obeležujemo svetovni dan Romov.

Kljub večstoletnemu sobivanju o kulturi Romov vemo bore malo. Kako bi, ko pa se žal še vedno tudi pri nas Romi vsakodnevno soočajo s procesi odrinjanja na sam družben rob, ki se kažejo z neustrezno urejenimi bivanjskimi razmerami - ločena naselja brez zagotovljene elektrike in pitne vode - , pomanjkanje angažmaja oblasti za vključevanje romskih otrok v izobraževalni sistem in zagotavljanja učenja slovenskega jezika ter tudi kot nezmožnost zaposlovanja Romov zaradi diskriminatornih praks delodajalcev.

Obeležje dneva Romov izkoristimo za raziskovanje in plemenitenje našega znanja o raznolikosti kultur med nami in pomena pravega sobivanja. Začnemo lahko že z branjem treh čtiv iz Humanitasove specializirane knjižnice Hiša svetov:

Dosta! Dovolj!
Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome - priročnik
Ob kampanji z naslovom »Dosta!«, s katero si je Svet Evrope s pomočjo Evropske komisije zadal cilj razbijanja predsodkov in stereotipov do Romov s pomočjo uveljavljanja pozitivnejše podobe Romov in ozaveščanja o romski kulturi, je izšel tudi priročnik s konkretnimi ukrepi za boj proti rasizmu do romskega ljudstva na vsakodnevni ravni.
Mi in oni: Nestrpnost na Slovenskem (ur. Vesna Leskošek)
V publikaciji avtorice in avtorji raziskujejo razumevanje izrazov nestrpnosti in sovraštva, ki se kažejo v odnosu do konkretnih družbenih (pod)skupin v Sloveniji. Od kod izvira sovraštvo, kaj nam dejansko povedo utrjeni predsodki in kje vse se utrjuje rasizem v našem družbenem prostoru?

 

 

Katharine Quarmby:
No place to call home - inside the real lives of gypsies and travellers
Katharine Quarmby, večkrat nagrajena pisateljica in novinarka, nas popelje po poti štirih irskih romskih družin, ki se po prisilni izselitvi zopet znajdejo v negotovosti ceste. A tokrat družine na pot ne bodo krenile brez boja za svoj obstanek.

 

Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Kontakt

Zemljemerska ul. 12
SI-1000 Ljubljana
+386 (0)1 430 03 43
www.humanitas.si

Splošne informacije: info@humanitas.si
Informacije o programu podpore otrokom in lokalnim skupnostim:
Barbara Vodopivec: barbara@humanitas.si
Odnosi z javnostmi:
Manca Šetinc Vernik: manca@humanitas.si