Refugees Welcome
1
Izdelki

O društvu

8. junij - svetovni dan oceanov

Katja Hančič,
Na svetovni dan oceanov, 8. junija, se spomnimo na pomembno vlogo, ki jo imajo oceani v našem vsakdanjem življenju. So pljuča našega planeta, saj nam zagotavljajo večino kisika, ki ga dihamo. Namen dneva je informirati javnost o škodljivih aktivnostih, ki jih človek izvaja na oceanih ter razviti svetovno gibanje in aktivirati posameznike za trajnostno upravljanje z oceani. Poleg zagotavljanja kisika so oceani glavni vir hrane, zdravil ter kritičen del naše biosfere. Dan je namenjen skupnemu proslavljanju lepot in bogastva oceanov po svetu. Grozljivo dejstvo je, da je (še vedno) veliko oceanov onesnaženih s plastiko. Letno v oceane 'zaide' 13 milijonov ton plastike, kar povzroči okoli 100.000 smrti živali, velik problem pa je tudi mikroplastika, ki preko morskih živali hitro preide v našo prehrano.

Iz Humanitasove knjižnice Hiša svetov vam predlagamo ogled spodnjega dokumentarnega filma:

The Cove/Skriti zaliv
scenarist Mark Monroe, režiser Louie Psihoyos
Dokumentarni film spremlja trenerja delfinov Richarda O'Barryja, ki razkriva pokol tisočih delfinov v obmorskem mestecu Taiji na Japonskem. Film je bil nagrajen kot najboljši dokumentarni film na festivalu Saundance leta 2010.

 

Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Kontakt

Zemljemerska ul. 12
SI-1000 Ljubljana
+386 (0)1 430 03 43
www.humanitas.si

Splošne informacije: info@humanitas.si
Informacije o programu podpore otrokom in lokalnim skupnostim:
Barbara Vodopivec: barbara@humanitas.si
Odnosi z javnostmi:
Manca Šetinc Vernik: manca@humanitas.si