Refugees Welcome
1
Izdelki

O društvu

20. junij - svetovni dan beguncev

Jurij Benko,
20. junija po svetu obeležujemo svetovni dan beguncev. Begunec je oseba, ki je pobegnila iz matične države zaradi nemirov ali pregona, ker pripada določeni izpostavljeni družbeni, etnični, verski in/ali politični skupini, ter išče zatočišče drugje. V svetu, še posebej med današnjimi napetimi razmerami, se to dogaja vsak dan, oziroma skoraj vsako uro, kjer posamezniki in družine bežijo pred slabimi razmerami ter se srečujejo s krutimi razmerami pri vsaki fazi bežanja, doma, med potjo in na cilju. Zaradi tega Organizacija združenih narodov letos poziva skupnosti, izobraževalne ustanove, podjetja in verske skupine, naj se zavzemajo za varovanje pravic beguncev ter z njimi sodelujejo, kar izraža s kampanjo #StepWithRefugees.
V Humanitasovi knjižnici Hiša svetov si lahko izposodite več gradiva na to temo, spodaj podajamo en predlog.


V zoni prebežništva:
Antropološke raziskave prebežnikov v Sloveniji
Uršula Lipovec Čebron, 2002


 
Zbornik je sestavljen iz del študentov in študentk etnologije in kulturne antropologije pod mentorstvom urednice. Lotili so se raziskovanja družbenega položaja prebežnikov v Sloveniji, mnenja državljanov o njih ter izkušenj policije, kriminalistov, mejnih organov ter celo tihotapcev. Delo vsebuje tudi analize medijske konstrukcije prebežništva, oziroma analizo poročanja različnih slovenskih tiskanih medijev. Namen takega pristopa je bil zaobjeti izkušnje sorodnih družbenih okolij in postopkov družbenih institucij in organizacij ter vanje umestiti prakso Slovenije. Zbornik zato tvorno in angažirano zapolnjuje prostor raziskovanja določenih pojavov migracij, kot je prebežnistvo, ter vodi v spoznanje, da so prebežniki večinoma ljudje, ki si želijo varno in uravnovešeno življenje. 

Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Kontakt

Zemljemerska ul. 12
SI-1000 Ljubljana
+386 (0)1 430 03 43
www.humanitas.si

Splošne informacije: info@humanitas.si
Informacije o programu podpore otrokom in lokalnim skupnostim:
Barbara Vodopivec: barbara@humanitas.si
Odnosi z javnostmi:
Manca Šetinc Vernik: manca@humanitas.si