Refugees Welcome
1
Izdelki

O društvu

8. april - svetovni dan Romov

Boris Jereb,
8. aprila obeležujemo svetovni dan Romov. To je dan, ki je bil prvič predlagan na prvem svetovnem kongresu Romov leta 1971 v Londonu. Kot svetovni dan pa je bil uradno priznan šele leta 1990 v poljskem mestu Serock. Iz Humanitasove knjižnice Hiša svetov s širokim izborom gradiv s področja medkulturnosti predstavljamo nekaj del na to temo:


Priročnik Sveta Evrope
Dosta! Dovolj! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome!
Svet Evrope je evropski varuh človekovih pravic in njegova naloga in dolžnost je, da zagotovi spoštovanje pravic vsakogar. Ne le, da bi Romi morali imeti sistem za uveljavljanje svojih človekovih pravic, upoštevati bi jih morali tudi kot dragocen del evropske kulture. Priročnik kampanje Dosta! je oblikovan kot pomoč pri razumevanju te kampanje in predstavlja, kako je orodja mogoče uporabiti za boj proti protiromskim predsodkom z izvajanjem konkretnih ukrepov na lokalni ravni.Isabel Fonseca
Pokoplji me pokončno: Romi in njihovo potovanje.
Izredna knjiga, ki nam nastavi ogledalo. Ni znanstveno delo in to tudi ne želi biti. Je podroben opis življenja med Romi, študija in raziskovanja o njih. Med drugim spomni na to, da so bili med 2. svetovno vojno med prvimi žrtvami koncentracijskih taborišč. Da so bili žrtve načrtnega genocida, ki so ga izvajali nacisti, pa Rome v navajanju dejstev ponavadi izpustijo.
Božidar Jezernik – “Zakaj pri nas žive Cigani in ne Romi”.
V zborniku z istim naslovom, ki je nastal na podlagi izdelkov, ustvarjenih pri Teoretskem seminarju podiplomskega študija na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo in ki ga je uredil prof. dr. Božidar Jezernik, lahko bralci najdejo številne odgovore. Poleg tega pa še odgovor na vprašanje, zakaj si navedeno vprašanje sploh zastavljamo.

 

 

 

Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Kontakt

Zemljemerska ul. 12
SI-1000 Ljubljana
+386 (0)1 430 03 43
www.humanitas.si

Splošne informacije: info@humanitas.si
Informacije o programu podpore otrokom in lokalnim skupnostim:
Barbara Vodopivec: barbara@humanitas.si
Odnosi z javnostmi:
Manca Šetinc Vernik: manca@humanitas.si