Refugees Welcome
1
Izdelki

O društvu

22. april - svetovni dan Zemlje

Simon Nemanič,
Dan Zemlje se na 22. april letos obeležuje že 50. leto zapored. Praznovanje se je torej prvič organiziralo leta 1970, dogodek pa vsako leto praznuje več kot 192 držav. Danes za koordinacijo dogodkov in promocijo dneva Zemlje skrbi Earth Day Network, vsako leto pa izpostavi najbolj perečo okoljsko problematiko. Letos bodo glavna tema podnebni ukrepi, največ govora pa lahko pričakujemo o emisijah toplogrednih plinov, ki veljajo za glavni razlog podnebnih sprememb. Iz Humanitasove knjižnice Hiša svetov vam s tega področja predstavljamo sledeče delo.


Mike Hulme
WHY WE DISAGREE ABOUT CLIMATE CHANGE


Pričujoče delo ni polemika, niti ne poskuša razrešiti spora med tistimi, ki podnebne spremembe zanikajo, in tistimi, ki temu verjamejo.
Avtor poskuša predstaviti stereotipne načine razmišljanja, značilne za posamezne skupine ljudi: fatalist - "Obnašanje narave je loterija, storiti ne moremo ničesar."; Hierarhist - "Znanstveniki nas lahko rešijo, če bomo stali za njimi.";  Individualist - "Začeti je treba pri sebi." Avtor Hulme priznava, da takšne in podobne miselnosti predstavljajo močan filter v današnjih razpravah, obenem pa so precej zakoreninjene in se težko spreminjajo.
Knjiga je precej provokativna in se na tematiko navezuje v širokem razponu. Avtor zaključi, da se s problemom ni zdravo ukvarjati preveč poglobljeno, saj so lahko posledice frustracij in zaslepljenosti precej hujše kot dejanske (trenutne) posledice, ki jih prinaša globalno segrevanje.
Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Kontakt

Zemljemerska ul. 12
SI-1000 Ljubljana
+386 (0)1 430 03 43
www.humanitas.si

Splošne informacije: info@humanitas.si
Informacije o programu podpore otrokom in lokalnim skupnostim:
Barbara Vodopivec: barbara@humanitas.si
Odnosi z javnostmi:
Manca Šetinc Vernik: manca@humanitas.si