Refugees Welcome
1
Izdelki

O društvu

8. junij - Svetovni dan oceanov

Maja Kuralt,
Ideja za Svetovni dan oceanov se je utrnila Kanadčanom že leta 1992 na Konferenci Združenih narodov o okolju in razvoju v Rio de Janeiru. Vendar smo ta dan prvič obeležili šele 8. junija leta 2009. Letošnji poteka pod sloganom: "Inovacije za trajnostni ocean".

Dan oceanov naj bi vse deležnike od političnih do posameznikov opozarjal na njihov pomen in vpliv. Oceani igrajo zelo veliko vlogo pri podnebnih spremembah in so ključni za ohranjanje življenja na Zemlji. Zanimivo je, da o vesolju in oddaljenih planetih vemo več kot o oceanih, našem velikem naravnemu viru, ki pa smo mu naprtili mnogo težav. Nenehen brezobziren razvoj industrije jih močno onesnažuje, ogrožamo jih s plastiko, odplakami, gradnjo, ribolovom, plovbo itd.. Zato se svetovna spletna mreža za oceane trudi osveščati ter koordinirati različne aktivnosti in dogodke, ki se dogajajo vse od šol do raziskovalnih inštitucij.

V Humanitasovi knjižnici Hiša svetov lahko v sklopu Okolje izbirate med številnimi zanimivimi naslovi na zgoraj opisano aktualno tematiko. Predstavljamo vam dve deli:

Armstrong, Butler in drugi: Mapping and modeling weather and climate with GIS
 

23 poglavij v knjigi je pravzaprav 23 praktičnih esejev vodilnih svetovnih klimatologov, meterologov in drugih strokovnjakov o tem, kako metoda GIS, torej kartiranje in modeliranje vremena pomaga pri pospeševanju raziskav v naši atmosferi. Knjiga zajema vse procese od začetnega zbiranja, opazovanja do predstavitve ključnih podatkov. Je dobrodošel pripomoček tako za novince kot strokovnjake s tega področja. 

Ministrstvo za okolje in prostor: Skrbimo za povodje jadranskih rek z morjem

 
Kot je zapisano v uvodu načrta: voda je eden od osnovnih pogojev za življenje. Tako v okolju kot tudi v človeku omogoča toliko procesov, da si brez nje enostavno ni mogoče predstavljati življenja. Je naša ključna strateška dobrina, ki jo moramo varovati. Kljub temu, da živimo na območju s t.i. obnovljivimi naravnimi viri, so načrti za optimalno porabo in ravnanje z vodnimi viri zelo pomembni. Ti viri niso samoumevni čeprav se mogoče zdi tako, saj prav vsaka naša dejavnost vpliva na kakovost vode ali celo niža njeno razpoložljivost. Zato moramo z njimi ravnati skrbno, celovito in trajnostno.


Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Kontakt

Zemljemerska ul. 12
SI-1000 Ljubljana
+386 (0)1 430 03 43
www.humanitas.si

Splošne informacije: info@humanitas.si
Informacije o programu podpore otrokom in lokalnim skupnostim:
Barbara Vodopivec: barbara@humanitas.si
Odnosi z javnostmi:
Manca Šetinc Vernik: manca@humanitas.si