Refugees Welcome
1
Izdelki

O društvu

5. junij - Svetovni dan okolja

Simon Nemanič,
Leta 1972 je Generalna skupščina Združenih narodov (UNEP) 5. junij razglasila za Svetovni dan okolja. Namen le-tega je predvsem vzbuditi večje zanimanje za okolje in pri ljudeh sprožiti zavest, da smo ključni akterji pri oblikovanju prihodnosti. Svetovni dan okolja je prepoznan tudi kot “ljudski” dan, na katerega posamezniki storimo nekaj pozitivnega za okolje in združimo posamezne aktivnosti v učinkovito kolektivno spremembo za planet. Letos je bil dan posvečen biotski raznovrstnosti, ki podpira vse življenje na zemlji, tudi naše.

Iz Humanitasove knjižnice Hiša svetov tokrat predstavljamo knjigo Uvod v permakulturo.  

Bill Mollison: UVOD V PERMAKULTURO

Permakultura je način, s katerim ustvarjamo uravnotežena človekova okolja. Beseda ne pomeni samo permanentno agrikulturo (“trajno kmetijstvo”), ampak tudi permanentno kulturo, saj kulture ne morejo dolgo preživeti brez uravnoteženega in zdravega kmetijstva in pravične uporabe zemlje. Imenujemo jo tudi znanost načrtovanja trajnostnih sistemov. Trajnostni sistem proizvaja ali skladišči več energije, kot je sam porabi. Filozofija permakulture narekuje, da raje soustvarjaj z naravo, kot da deluješ proti njej. Cilj je ustvariti ekološka in samozadostna okolja, ki zagotavljajo uravnoteženost tudi na daljši rok in obenem upoštevati prirojene lastnosti rastlin in živali. Gre za harmoničen odnos med ljudmi in pokrajino, ki ljudem nudi hrano, energijo in zaščito ter uspešno zadovoljuje tako njihove materialne kot tudi nematerialne potrebe.

Predogled slikeKaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Kontakt

Zemljemerska ul. 12
SI-1000 Ljubljana
+386 (0)1 430 03 43
www.humanitas.si

Splošne informacije: info@humanitas.si
Informacije o programu podpore otrokom in lokalnim skupnostim:
Barbara Vodopivec: barbara@humanitas.si
Odnosi z javnostmi:
Manca Šetinc Vernik: manca@humanitas.si