Refugees Welcome
1
Izdelki

O društvu

23. avgust - Svetovni dan spomina na trgovino s sužnji in njeno odpravo

Jurij Benko,
Vsako leto 23. avgusta obeležujemo Mednarodni dan spomina na trgovino s sužnji in njeno odpravo. UNESCO je 23. avgust razglasil kot dan obeleženja, saj se je tega dne leta 1791 na ozemlju današnjega Haitija začela vstaja sužnjev, ki je imela ključno vlogo v dolgotrajnem in mukotrpnem procesu ukinjanja trgovine s sužnji. Dan, nas opozarja na vzroke in težke posledice trgovine s sužnji ter je tudi poklon vsem, ki so se borili, in se še borijo, za ukinitev (novodobnega) suženjstva.

Na prelomu med 22. in 23. avgustom leta 1791 se je začela uspešna suženjska vstaja, ki se je hitro prelevila v revolucijo samoosvobojenih sužnjev, proti francoski kolonialni administraciji na Saint Domingueju, ki je današnji Haiti. Revolucija se je končala leta 1804 z osamosvojitvijo države. To je bil edini upor sužnjev, ki je privedel do ustanovitve državne tvorbe, ki ne da je bila samo brez suženjstva, temveč je bila tudi pod vodstvom nebelcev in bivših ujetnikov. Za mnoge je to eden ključnih dogodkov v zgodovini ukinjanja transatlantske trgovine s sužnji.

V Humanitasovi knjižnici Hiša svetov lahko najdete več del, ki z različnih vidikov naslavljajo trgovino s sužnji, vzroke zanjo in posledice. Dve, po izboru in v opisu prostovoljca Jurija Benka, predstavljamo spodaj.


Kara Siddharth - MODERN SLAVERY: A GLOBAL PERSPECTIVE

Z izdelavo podjetniške in ekonomske analize suženjstva, ki temelji na metrikah in podatkih, ki potrjujejo ogromen obseg in delovanje sistemov izkoriščanja, ter s sklicevanjem na terenske raziskave opravljene v več kot petdesetih državah po svetu, avtor neposredno prikazuje trpljenje žrtev sodobnega suženjstva ter ponudi ogrodje za izdelavo celovitega načrta za njegovo dokončno odpravo.

Joel Quirk - UNFINISHED BUSINESS: A COMPARATIVE SURVEY OF HISTORICAL AND CONTEMPORARY SLAVERY

Obravnava suženjstva v preteklosti in sedanjosti sta še vedno dve ločeni področji. Knjiga nudi primerjalno obravnavo zgodovinskih suženjskih sistemov s sodobnimi oblikami prisilnega dela. Knjiga izjemno dobro povezuje različne vrste raziskav in vpogledov v suženjstvo, tako v preteklosti kot v sedanjosti. Hkrati pa ustvarja in nudi prostor za spodbujanje dialoga o načinih naslavljanja oblik suženjstva v sedanjosti in preteklosti v navezavi s trpežnimi zapuščinami zgodovinskega suženjskega sistema.

  
  


Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Kontakt

Zemljemerska ul. 12
SI-1000 Ljubljana
+386 (0)1 430 03 43
www.humanitas.si

Splošne informacije: info@humanitas.si
Informacije o programu podpore otrokom in lokalnim skupnostim:
Barbara Vodopivec: barbara@humanitas.si
Odnosi z javnostmi:
Manca Šetinc Vernik: manca@humanitas.si