Refugees Welcome
1
Izdelki

O društvu

Tretji člen: Za ohranitev kmetijskih zemljišč

Državni svetniki so v sredo, 18.7.2012, na izredni seji sprejeli odložilni veto na Zakon o spremembah in dopolnitvi Zakona o kmetijskih zemljiščih. S tem so zamrznili uveljavitev zakona in ga vrnili v ponovno odločanje Državnemu zboru.

Kot je razložil svetnik Peter Vrisk, so se za odložilni veto odločili zato, ker spremembe v sprejetem zakonu nimajo podpore Kmetijsko gozdarske zbornice, širše stroke in predstavnikov civilnih iniciativ. Po njegovih besedah je bila odškodnina pred spremembami edino in tudi dovolj učinkovito orodje za zaščito kmetijskih površin pred pozidavo, njeno zmanjšanje pa lahko pomeni hitro izgubo najboljših zemljišč.


Tretji člen je v juniju pričel s kampanjo »Za ohranitev kmetijskih zemljišč«, v okviru katere so pozvali poslance Državnega zbora k:

- zavrnetivi zahteve po skrajšanem postopku obravnave predloga Zakona o spremembah zakona o kmetijskih zemljiščih, ki ukinja nadomestilo za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč;
- zavrnetivi predlaganega Zakona o spremembah zakona o kmetijskih zemljiščih;
- pripravi strokovno utemeljenih sprememb sedanjega Zakona o kmetijskih zemljiščih, podprto z javno razpravo.

Več si lahko preberete tukaj.


Spletna skupnost Tretji člen je orodje za izvrševanje neposredne demokracije. Njeno poslanstvo je združiti in aktivirati državljane Slovenije, da bi skupaj oblikovali državo in družbo, kakršno si želimo. Da bi se zavzemali za poštenost in socialno pravičnost, varovali našo naravo in okolje ter krepili demokracijo.Tretji člen vsem svojim članom - ne glede na njihovo politično prepričanje, spol, starost, narodno pripadnost, versko in kulturno ozadje ter socialni status - omogoča, da izrazijo svoje mnenje in aktivno vplivajo na pomembne odločitve, ki zadevajo naše družbeno in naravno okolje.

Vir: Tretji člen

Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Kontakt

Zemljemerska ul. 12
SI-1000 Ljubljana
+386 (0)1 430 03 43
www.humanitas.si

Splošne informacije: info@humanitas.si
Informacije o programu podpore otrokom in lokalnim skupnostim:
Dado Kebe, dado@humanitas.si
Odnosi z javnostmi:
Darja Valenčič, info@humanitas.si
Manca Šetinc Vernik (družbena omrežja)