Refugees Welcome
1234
Čajniki in skodelice iz 3MUH

Pravična trgovina

Pogosta vprašanja

 • Zakaj potrebujemo pravično trgovino?

  Preprost odgovor bi se glasil: Ker je velik del obstoječe mednarodne trgovine nepravičen. Koristi od menjave so namreč močno neenakomerno porazdeljene med udeleženci. Številni proizvajalci surovin in raznih izdelkov za svoje delo ne prejmejo plačila, ki bi jim omogočalo dostojno preživetje, kakršno si zaslužijo. Svojo tržno moč namreč dodobra izkoriščajo transnacionalna podjetja, ki pogosto prav na račun proizvajalcev in nizkih odkupnih cen kujejo visoke dobičke. Posledično se število zaposlenih, a revnih, posameznikov iz leta v leto povečuje.
 • V čem se pravična trgovina razlikuje od 'navadne' trgovine?

  Pravična trgovina ščiti proizvajalce pred velikimi nihanji tržnih cen, ki so posledica borznih špekulacij. Zagotavlja stabilno odkupno ceno izdelkov, ki je višja od proizvodnih stroškov, tudi kadar je ta na borzi pod njo. Z izločanjem posrednikov pa zagotavlja, da proizvajalci prejmejo bistveno višji delež od prodane cene izdelka. S posebnimi premijami podpira razvoj projektov v lokalni skupnosti ter spodbuja pridelavo iz certificiranega ekološkega kmetijstva.

  Kot primer si lahko pogledate cene kave vrste arabica na borzi v New Yorku. Modra črta predstavlja odkupno ceno v sistemu pravične trgovine, rdeča pa v sistemu »navadne«.
   

  Vir: FairTrade Foundation, 2011


  Opozoriti velja, da v pravični trgovini proizvajalci prejmejo 100 % delež odkupne cene. V navadni trgovini pa je med borzno ceno in ceno, ki jo prejmejo proizvajalci, pogosto velika razlika. V nekaterih skrajnih primerih (Uganda) so proizvajalci prejeli manj kot 10 % tržne cene. Preostanek so zadržali posredniki.
 • Je pravična trgovina blagovna znamka posameznega podjetja, je to gibanje, združenje nevladnih organizacij ali kaj drugega?

  Pravična trgovina je skupno ime za gibanje, ki združuje več organizacij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo izdelkov ter njihovim uvozom in prodajo. Pravična trgovina ni enotno podjetje oz. enotna organizacija.
 • Kako velik je obseg pravične trgovine v svetovnem merilu?

  Po podatkih FLO je bilo leta 2012 prodanih že za 4,8 milijarde € izdelkov pravične trgovine, kar je za več kot 40 % več kot leta 2009. Kljub velikemu obsegu prodaje, se je potrebno zavedati, da predstavlja pravična trgovina manj kot 0,01 % celotne mednarodne menjave.

  Po podatkih FLO je sistem pravične trgovine vključenih več kot 1,3 milijona proizvajalcev in njihovih družin v 70 državah sveta. Izdelke iz pravične trgovine pa je moč kupiti v kar 215 državah.
 • Kje lahko najdem izdelke iz pravične trgovine in kako jih prepoznam?

  Izdelke lahko najdete v trgovini 3MUHE v Ljubljani ter v drugih trgovinah, supermarketih in lokalih. Prepoznate jih po certifikatu, ki ga podeljuje FLO.


 • Kaj so 3MUHE in kaj je Odjuga?

  3MUHE je ime trgovine, v kateri prodajajo izdelke iz pravične trgovine. Trgovino vodi zadruga Odjuga.
 • Kakšna je vloga društva Humanitas v pravični trgovini?

  Društvo Humanitas je ena od treh ustanovnih organizacij zadruge Odjuga. Člani društva izvajajo tudi izobraževalne aktivnosti (vodijo delavnice, izobraževanja, seminarje) in organizirajo javne dogodke, vezane na pravično trgovino. S prodajo izdelkov in vodenjem trgovin se društvo ne ukvarja.

Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Kontakt

Zemljemerska ul. 12
SI-1000 Ljubljana
+386 (0)1 430 03 43
www.humanitas.si

Splošne informacije: info@humanitas.si
Informacije o programu podpore otrokom in lokalnim skupnostim:
Barbara Vodopivec: barbara@humanitas.si
Odnosi z javnostmi:
Manca Šetinc Vernik: manca@humanitas.si