Refugees Welcome
12345
Pravična trgovina - potisk blaga

Globalno učenje in Hiša svetov

9. avgust - svetovni dan staroselskih skupnosti

Lori Slivnik,
Današnji dan je posvečen okoli 370 milijonom ljudem, ki živijo v 90 državah in predstavljajo 5 % celotne svetovne populacije. Staroselci, prvotni prebivalci nekega področja oz. celine, so kulturno zelo pomembni. Govorijo preko 7000 jezikov in so del več kot 5000 različnih kultur. 

Letošnje leto, še posebej današnji dan, je pomemben mejnik v življenju staroselcev, saj mineva 10 let od sprejetja Deklaracije o pravicah staroselcev – gre za akt, ki govori o sodelovanju in solidarnosti med njimi in članicami ZN.

Kdo so še živeči staroselci? Indijanci, Inuiti, Aborigini, Sami, Berberi, Tuaregi, Kurdi, Laponci, številna ljudstva v amazonskem pragozdu ... Gre za ljudstva, ki se že stoletja borijo za ohranitev svojih naravnih habitatov in virov (les, zlato...) in se spopadajo z vprašanjem, kako ohraniti svojo kulturo. Kljub napisanim pravicam se ta ljudstva še vedno spoprijemajo s številnimi neenakostmi in težavami: otežen dostop do zdravstvene oskrbe, visoka brezposelnost, diskriminacija, visoka smrtnost, nizka stopnja izobraženosti ...

Kaj lahko danes naredimo, da počastimo njihov obstoj?
Lahko spremljate prenos v živo posebnega dogodka, ki se bo odvil v samem vrhu ZN (9. 8. 2017, 15:00-18:00) preko strani: webtv.un.org. Lahko si tudi izposodite kakšno gradivo na to temo, več kot dobrodošli pa ste tudi v Hiši svetov, kjer lahko izbirate med številnimi knjigami na izbrano tematiko, spodaj vam predstavljamo dve. 

Richard Price: Rainforest Warriors
Gre za zgodovinsko, etnografsko in dokumentarno delo o boju za ohranitev načina življenja svoje skupnosti dveh predstavnikih ljudstva Saramaka (potomcev osvobojenih afriških sužnjev), ki naseljuje del surinamskega dela amazonskega pragozda. Od 90. let naprej je surinamska vlada dovolila številnim kitajskim in indonezijskim multinacionalkam sečnjo amazonskega pragozda na področju, kjer prebiva ljudstvo Saramaka. Leta 2008 je tema dvema posameznikoma uspelo zmagati na Ameriškem sodišču za človekove pravice.

 
Davi Kopenawa, Bruce Albert: The Falling Sky
Knjiga predstavlja zgodbo o skupnosti Yanomami, živeči v brazilskem amazonskem pragozdu, napisana pa je z besedami njihovega šamana. Delo je rezultat 40-letnega prijateljstva med francoskim antropologom Brucem Albertom in šamanom Davijem Kopenawojem. Gre za opis njihove kulture in prvih stikov z »belimi« ljudmi. Preko knjige spoznavamo kulturo, ki bi nam sicer lahko ostala skrita.

 

 

  


Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Globalno aktualno

Preberi vse novice

Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu