Refugees Welcome
12345
Pravična trgovina - potisk blaga

Globalno učenje in Hiša svetov

23. avgust - svetovni dan spomina na trgovino s sužnji in njegovo odpravo

Boris Jereb,
23. avgust je dan, ko se vsako leto obeležuje Mednarodni dan spomina na čezatlantsko trgovino s sužnji. Ta datum je izbrala Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo – UNESCO, ker se je v noči iz 22. na 23. avgust leta 1791 na otoku Haiti zgodil velik upor, ki je tudi vodil do postopnega opuščanja čezatlantske suženjske poti. Iz knjižnice Hiša svetov podajamo nekaj raznolikih knjižnih predlogov na to temo. Tudi v 21. stoletju namreč obstaja velik problem s suženjsko delovno silo. Po nekaterih ocenah je na svetu vsaj 20 milijonov ljudi, ki živijo v suženjskih razmerah. 

Rahila Gupta: Enslaved - The New British Slavery
Knjiga se osredotoča na britanski kontekst suženjstva. V njej so zgodbe petih resničnih posameznikov, ki jim je uspelo uiti iz nemogočih razmer. To so zgodbe ljudi, ki so bili na poti v Veliko Britanijo prevarani ali celo ugrabljeni, nato pa prisiljeni v dejavnosti od gospodinjskih del, težkih gradbenih del do spolnega suženjstva. Nekaj srečnežev, ki jim je uspelo pobegniti, tukaj razkrije svoje zgodbe. 

 
Jesse Sage, Liora Kasten: Enslaved – True stories of modern day slavery
Tudi to delo je zbirka osebnih zgodb o suženjstvu v 21. stoletju. Deset prič pripoveduje svoje zgodbe. Gre za posameznike, ki so ujeti v suženjstvo od držav globalnega juga do bogatih predelov Severne Amerike. Preberemo lahko pripovedi iz prve roke, ki pokažejo, kako deluje suženjstvo v 21. stoletju in kako gre za veliko krizo človekovih pravic, ki je ni možno več ignorirati. 


Joel Quirk: Unfinished Business – A Comparative Survey of Historical and Contemporary Slavery
Knjiga predstavlja primerjalno študijo zgodovinskih in sedanjih oblik suženjstva. Večina ostalih del  ju obravnava kot ločeni področji, avtor pa tu združuje različne aspekte tega pojava, tako sedanje kot pretekle in tako promovira dialog o načinih, kako ta dva pojava zaobjeti. S tem postane enako aktualen trenutni problem suženjstva kot tudi zgodovinski ostanki preteklih sistemov.

 

 

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Globalno aktualno

Preberi vse novice

Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu