Refugees Welcome
12345
Pravična trgovina - potisk blaga

Globalno učenje in Hiša svetov

21. september - mednarodni dan miru

Lori Slivnik,
Danes praznujemo 35. mednarodni dan miru. Mogoče je to dan, ko bomo pomislili na ljudi v Siriji, kjer državljanska vojna traja že 6. leto, na migrante in begunce, ki iščejo zatočišče v Evropi, in jim namenili minuto tišine ob 12:00, se pogovorili s svojimi otroki o tem, kaj si predstavljajo pod besedo mir, napisali pesem o miru ali pa prebrali članek oz. knjigo na izbrano temo. 
Mogoče bi to bil lahko tudi dan, ko si dopustimo občutiti hvaležnost, da ne živimo v državi, ki bi bila v vojni oz. ne bežimo iz svoje rodne države in nismo izgubili svojih bližnjih zaradi vojne. 
Tema letošnjega dneva miru je SKUPAJ za mir: spoštovanje, varnost in dostojanstvo za vse. Več o tej globalni iniciativi, organizirani s strani OZN, si lahko preberete na spletni strani https://together.un.org/.

Če vas bo pot danes kaj zanesla v knjižnico Otona Župančiča, si lahko v Humanitasovem delu knjižnice, v Hiši svetov, izberete kakšno izmed različnih knjig na temo miru. Spodaj podajamo tri predloge.

Tiziano Terzani: Pisma proti vojni
Italijanski vojni poročevalec se je po 11. septembru odpravil na Bližnji vzhod, z namenom da razume „novega sovražnika“, islamski fundamentalizem, kakor ga je Zahod predstavil ostalemu svetu. Gre za prvoosebno izpoved, polno idej, ki kažejo na avtorjevo odprtost duha in ki znajo imeti pozitiven vpliv tudi na nas in na naša prepričanja.Anthony Adolf: Peace - A World History
Avtor nas popelje skozi zgodovino koncepta miru: od same prazgodovine, prvih civilizacij, preko antične Grčije, Rima, Srednjega veka, obdobja kolonializma do zadnjih dveh stoletij. Dotakne se tudi področij posameznih ver (judovstvo, krščanstvo, islam) in kaj za vsako od njih pomeni mir. Gre za odličen, objektivno naravnan kronološki pregled omenjena koncepta miru. Camille Tawil: Brothers in Arms
Gre za zgodbo o Al-kaidi (islamski militantski teroristični skupini, ki poziva k globalnemu džihadu - oboroženi verski vojni za ohranitev in širjenje islama). Avtor nam prikaže Al-kaidine začetke v 80. letih prejšnjega stoletja, opiše džihad v Egiptu, Alžiriji in Libiji in nam poskuša razložiti ključne akterje za nastanek gibanja džihad in evolucijo njihove nasilne ideologije. 
 

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Globalno aktualno

Preberi vse novice

Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu