Refugees Welcome
12345
Pravična trgovina - potisk blaga

Globalno učenje in Hiša svetov

16. oktober - svetovni dan hrane

Boris Jereb,
Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) se vsako leto 16. oktobra spominja svoje ustanovitve iz leta 1945. Ta dan je bil tudi razglašen za Svetovni dan hrane. V več kot 150 državah sveta so organizirani različni dogodki, zaradi česar je ta svetovni dan eden najbolj pomembnih. Ti dogodki promovirajo zavedanje o pomenu bolj hranljivega načina prehranjevanja, večje prehranske varnosti, potekajo pa tudi konkretne akcije proti lakoti. Vsako leto se preveri tudi napredek v smeri svetovnega cilja »Brez lakote 2030«, oz. Zero Hunger 2030. Iz knjižnice Hiša svetov podajamo nekaj predlogov za branje in ogled dokumentarnih filmov na to temo.

Cowspiracy - The sustainability secret (knjiga in film)
Prelomna knjiga in celovečerni okoljski dokumentarec razkriva najbolj uničujočo industrijo, s katero se trenutno sooča naš planet – govedorejo. Raziskuje, zakaj je vodilne svetovne okoljske organizacije strah govoriti o tem, vključuje skrbi glede globalnega segrevanja, pretirane porabe vode, deforestacije in onesnaževanja oceanov. Vse to so posledice kmetijstva, osnovanega na pridelavi in prodaji živalskega mesa.Grain: The Great Food Robbery - How corporations control food, grab land and destroy the climate
Več kot milijarda ljudi na svetu trpi zaradi lakote, pa čeprav je dovolj pridelane hrane za vse svetovno prebivalstvo. Podnebne spremembe so grožnja, ki bi to lakoto lahko še poslabšala, hkrati pa korporacije pridobivajo lastništvo nad milijoni hektarjev kmetijskih zemljišč. Knjiga vsebuje informacije o tem, kako prehranske sisteme ponovno lokalizirati in jih izvzeti iz rok korporacij ter vrniti v roke lokalnih skupnosti.

 

Land Grabbing - Journeys in the new colonialism
Vlade in korporacije kupujejo velike površine kmetijske zemlje v državah globalnega juga. Novinar Stefano Liberti bralce popelje po načinih novega kolonialnega izkoriščanja. Milijoni hektarjev plodne zemlje so kupljeni poceni, skorajda ukradeni, zato da se prehrani bogatejše Zahodnjake tisoče kilometrov stran od tam, kjer bila hrana pridelana. Šokantna zgodba o tem, kako ena polovica sveta strada, zato da je druga polovica prehranjena.

 

 

 

 

 

   

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Globalno aktualno

Preberi vse novice

Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu