Refugees Welcome
12345
Pravična trgovina - potisk blaga

Globalno učenje in Hiša svetov

20. november - svetovni dan otroka

Lori Slivnik,
Svetovni dan otroka obeležujemo 20. novembra že od leta 1954. Na ta dan leta 1959 je OZN sprejela Deklaracijo o pravicah otrok in 30 let kasneje, leta 1989, še Konvencijo o pravicah otrok. S tem so bile osnovne pravice otrok določene. Tako starši kot učitelji, zdravniki in medicinske sestre, premierji, civilno-družbeni aktivisti, mediji in tudi mladi ter otroci igrajo pomembno vlogo pri širjenju novice o pomembnosti tega dne v svoji družbi in skupnosti. 
Letos je UNICEF povabil otroke celega sveta, da za en dan prevzamejo pomembne položaje v medijih, politiki, trgovini, športu in s tem izkažejo podporo sovrstnikom, ki so nešolani, nezaščiteni ali iztrgani iz domačega okolja.
Moto letošnjega svetovnega dne otroka je #kidstakeover.

V Hiši svetov si lahko v sekciji Mladinsko izberete kakšno od številnih knjig za otroke in mladostnike. Predstavljamo vam sledeče tri.  

Slikanica 10 things I can do to help my world, Melanie Walsh
Gre za zelo lepo ilustrirano knjigico za otroke, ki slednje na lep način uči, kako biti ekološki: kako pomembno je hraniti ptice pozimi, saditi drevesa in rože, zapreti vodo, ko si ščetkamo zobe itd.


Afriške ali Kitajske pravljice, založba Sanje
Afriške ljudske pravljice so pisane in raznovrstne, kot je pisano in raznoliko življenje na prostranem afriškem kontinentu. Zbirka Kitajske pravljice je polna zgodb o ljubezni, ki ne pozna nobenih meja, in hrepenenju po sreči, ki junakom vliva pogum in moč, da premagujejo zmaje, demone in zle duhove. Pravljice, ki se razprostirajo na kar 545 straneh, so opremljene s čudovitimi ilustracijami.

  

Padec, Anne Provost
Glavni junak, Lucas, je za sodobni čas značilno apolitični najstnik, ki počitnice preživlja v podeželski hiši pred kratkim umrlega deda. Takrat se mu šele začne razkrivati dedova življenjska zgodba, predvsem njegova vloga v drugi svetovni vojni, zaradi katere ga cenjijo lokalni desničarski skrajneži. Čim njihov vodja, Benoit, izve, čigav vnuk je Lucas, mu začne vsiljevati svoja prepričanja in ga zapletati v svoje načrte. 
    

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Globalno aktualno

Preberi vse novice

Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu