Refugees Welcome
1
Izdelki

O društvu

16. oktober – svetovni dan hrane

Jurij Benko,
Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo bo med letošnjim mednarodnim dnevom hrane namenila posebno pozornost ponovnemu dvigu lakote v svetovnem merilu. Konflikti in podnebne spremembe so ključni razlogi za naraščajočo lakoto in revščino v svetu. To je hkrati glavna ugotovitev letošnjega Poročila o stanju prehranske varnosti. Glede na podatke v poročilu se je število lačnih v svetu v zadnjih letih povečalo z 804 milijonov na skoraj 821 milijonov in to le tri leta po sprejemu nove globalne razvojne agende, v kateri so se države zavzele za odpravo lakote in ekstremne revščine do leta 2030.
V Humanitasovi knjižnici Hiša svetov si lahko izposodite različno gradivo na to temo, v nadaljevanju sta predstavljeni dve iz naše zbirke.


Freedom from Want: The Human Right to Adequate Food
George Kent, 2005    

Lakota je globok politični problem, saj ogromno število ljudi nima zadostnega nadzora nad lokalnimi viri, zato ne morejo ustvarjati pogojev, ki bi jim zagotovili zadovoljivo prehransko samooskrbo. Rešitev je nujna globalna sistematična ureditev vseh človekovih pravic, vključno s tisto do primerne prehrane. Za uresničitev tega morajo zlasti vlade dati potrebna znanja, podatke, veščine in pogoje, ki bi ljudem omogočale učinkovito prehransko samooskrbo.


Empires of Food: Feast, Famine, and the Rise and Fall of Civilisations
Evan D. G. Fraser in Andrew Rimas, 2010   

Knjiga kronološko sledi usodam ljudstev in družb, ki so obstajale v zadnjih dvanajst tisoč letih, in sicer na podlagi hrane, ki so jo gojili, lovili, trgovali z njo in jo jedli. Tako knjiga s primeri predstavi, kaj se zgodi, ko družbi začne primanjkovati hrane z upoštevanjem ciklične potrošnje. Avtorja razglabljata in predlagata tudi, kako najbolje preprečiti naslednjo neizogibno krizo, na katero obstoječe svetovne institucije (še) niso pripravljene.

 Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Kontakt

Zemljemerska ul. 12
SI-1000 Ljubljana
+386 (0)1 430 03 43
www.humanitas.si

Splošne informacije: info@humanitas.si
Informacije o programu podpore otrokom in lokalnim skupnostim:
Barbara Vodopivec: barbara@humanitas.si
Odnosi z javnostmi:
Manca Šetinc Vernik: manca@humanitas.si