Refugees Welcome
1
Izdelki

O društvu

9. avgust - mednarodni dan staroselskih skupnosti

Maja Kuralt,
9. avgust je dan, ki smo ga posvetili staroselskim ljudstvom. Obeležujemo ga od leta 1994, ko je ta dan s sklepom potrdil Generalni svet Združenih narodov. Dan, ki naj bi vse opominjal na njihovo problematiko, kršenje človekovih pravic ter prizadevanja za enakopraven položaj v družbi. Kljub temu da ta dan obeležujemo že četrt stoletja, se je žal na tem področju premaknilo zelo malo.

Staroselska ljudstva so domorodci, prvotni prebivalci, naseljenci nekega območja, kamor so se skozi čas kasneje naselila tudi druga ljudstva in predstavljajo cca 5 % svetovne populacije. Ponekod so se ta prvotna, staroselska ljudstva v manjšini tudi ohranila, v večini pa so jih kolonialisti in drugi izkoriščevalci predvsem zaradi izkoriščanja bogatih naravnih virov in dobrin potisnili na obrobje družbe. S tem se ni izgubila le njihova svoboda, temveč se izgublja tudi kultura, običaji, krčijo se njihovi naravni habitati ter njihove pravice. 
Iz Humanitasove knjižnice Hiša svetov vam predstavljamo spodnji dve deli na to temo:


A Brief History of the Amazons:
Women Warriors in Myth and History (Brief Histories)
Lyn Webster Wilde
Avtorica je odpotovala v domovino Amazonk, da odkrije ali obstajajo dokazi o njihovem resničnem obstoju. Severno od Črnega morja je našla arheološka izkopavanja grobov žensk železne dobe, pokopanih s puščicami, meči in oklepom. V skritem svetu Hetitov je blizu starodavne prestolnice Amazonk Thermiscyra v Anatoliji odkrila tudi sledi vplivnih duhovnic, ki so vodile ženski verski kult. Knjiga združuje znanstveni pristop, začinjen z občutkom za pustolovščino.We Are One: A Celebration of Tribal Peoples
Joanna Eede
Knjiga slavi izjemno raznolikost manjših ljudstev, od njihove kulture do vrednot in prepričanj. Opisuje krhko, divjo lepoto njihove domovine, s katero so mnogi še vedno tako tesno povezani. Avtorica nas želi spodbuditi k ustvarjanju občutka solidarnosti z ljudstvi in promovirati sporočilo, da so nam enaki, da smo eno in da imajo prav toliko pravic živeti v miru, kakor mi.


 

 

Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Kontakt

Zemljemerska ul. 12
SI-1000 Ljubljana
+386 (0)1 430 03 43
www.humanitas.si

Splošne informacije: info@humanitas.si
Informacije o programu podpore otrokom in lokalnim skupnostim:
Barbara Vodopivec: barbara@humanitas.si
Odnosi z javnostmi:
Manca Šetinc Vernik: manca@humanitas.si