Refugees Welcome
1
Izdelki

O društvu

8. september - mednarodni dan pismenosti

Maja Kuralt,
Že leta 1966 je UNESCO skupaj z Mednarodnim bralnim društvom 8. september posvetil pismenosti. S ciljem, da bi opismenili čim več svetovnega prebivalstva, vsako leto poteka veliko projektov, ki temeljijo predvsem na novih pristopih k izobraževanju.

V Sloveniji bomo s podporo številnih organizacij, sekcij, društev in knjižnic ta dan obeležili z drugim Nacionalnim mesecem skupnega branja, ki ima cilj približati knjigo bralcem na kreativnejše načine: od različnih bralnih kotičkov do knjižnic na prostem. 

Pismenost je prvi korak k svobodi, tako osebni kot v družbenem in ekonomskem smislu. Kot je v 19. stoletju zapisal osvobojeni temnopolti ameriški suženj in borec za opustitev suženjstva Frederick Douglass: "Ko se enkrat naučiš brati, boš večno svoboden."

Tudi Humanitasova knjižnica Hiša svetov prispeva k takšnemu osvobajanju, zato tokrat iz njene zbirke predlagamo v branje spodnja tri dela.  

Priročnik Z globalnim učenjem do globalnih ciljev

Priročnik je plod sodelovanja nevladnih organizacij, ki delujejo na področju globalnega učenja. Predstavlja globalno učenje skozi perspektivo trajnostnega razvoja ter predlaga različne aktivnosti, ki se večinoma izvajajo v skupinah. V priročniku vsaka od sodelujočih organizacij, ki je vključena v konzorcij projekta Z globalnim učenjem do globalnih ciljev!, s svojega vidika predstavlja pogled na cilje trajnostnega razvoja. Ciljna publika so učitelji_ice in vsi, ki se ukvarjajo z neformalnim izobraževanjem
ter ga spodbujajo.
Projekt Od-rasti:
Manifest za brezpogojno podporo za neodvisnost
V. Liegey, S. Madelaine, C. Ondet, A. Veillot

Gospodarska rast, rastoča ekonomija, lovljenje čim višjega BDP-ja - današnji model ekonomske blaginje  - ne prinaša željenih zdravih učinkov. Čas je, da ekonomijo postavimo na njeno mesto, da iz nje naredimo orodje, ki nam bo omogočilo izvajati politiko za izhod iz slepe ulice, v katero nas vedno hitreje vodi družba rasti. Projekt Od-rasti cilja na opolnomočenje, družbeno pismenost, na resnično demokratično družbo in nas s tem osvobodi lobijev, oligarhij, prisilnega dela, strahu pred jutrišnjim dnem ali pred drugimi ter nam omogoči razmere, da bomo končno lahko mirni in neodvisni.
The right to education:
monitoring standard-setting instruments of UNESCO

Pravica do izobraževanja je mednarodno priznana pravica, določena s standardi Združenih narodov in Unesca. Je glavno vodilo Unescove misije Izobraževanje za vse (EFA), katere cilj je: enake možnosti in dostop do izobraževanja za vse. Unesco je oblikoval priporočila na področju izobraževanja in v okviru teh konvencij in priporočil so države članice prevzele pravne in politične obveznosti za njihovo uresničevanje in kot vse človekove pravice tudi pravica do izobraževanja državam pogodbenicam nalaga tri stopnje obveznosti: obveznosti spoštovanja, zaščite in izpolnitve.

 

Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Kontakt

Zemljemerska ul. 12
SI-1000 Ljubljana
+386 (0)1 430 03 43
www.humanitas.si

Splošne informacije: info@humanitas.si
Informacije o programu podpore otrokom in lokalnim skupnostim:
Barbara Vodopivec: barbara@humanitas.si
Odnosi z javnostmi:
Manca Šetinc Vernik: manca@humanitas.si