Refugees Welcome
1
Izdelki

O društvu

21. september - svetovni dan miru

Jurij Benko,
Začetki svetovnega dneva miru segajo v leto 1981, ko je Generalna skupščina Združenih narodov določila, da bo dan običajnega začetka njenih zasedanj (tretji torek v septembru) postal svetovni dan miru. Leta 2001 so s soglasjem vseh držav članic v Generalni skupščini 21. september določili za ta poseben dan, ki je posvečen nenasilju in krepitvi idealov miru ter poziva k 24-urni prekinitvi aktualnih oboroženih spopadov.

Letošnja tema so ''Podnebni ukrepi za mir'', kjer bo poudarek na boju proti podnebnim spremembam kot načinu promoviranja miru po svetu.

Ob tem dnevu iz Humanitasove knjižnice Hiša svetov predlagamo spodnje gradivo 
v branje


Understanding Peacekeeping
Alex J. Bellamy, Paul D. Williams in Stuart Griffin, 2010, 2. izdaja    

S povzetkom več kot petindvajsetih zgodovinskih in trenutnih primerov, ki so se zgodili od leta 1945 dalje, knjiga nudi celovit in posodobljen vpogled v teorijo, prakso in politiko sodobnega vzdrževanja miru. Razloži tudi lastnosti spreminjajočega se okolja, v katerem mirovniki delujejo, ter kakšno vlogo mirovne misije igrajo oziroma bi morale igrati v širših procesih svetovne politike. Pozornost je posvečena tudi rastočim vplivom nedržavnih udeležencev in glavnim izzivom, s katerimi se mirovniki danes spopadajo, kot so globalizacija, regionalizacija mirovnih operacij, privatizacija varnosti, civilna zaščita in vprašanja spola.


 

Kaj lahko narediš ti?

Veseli bomo, če se nam boste pridružili ali kako drugače podprli naše delo.0,5 % dohodnine Finančna in materialna pomoč Članstvo v društvu

Humanitas aktualno

Preberi vse novice

Kontakt

Zemljemerska ul. 12
SI-1000 Ljubljana
+386 (0)1 430 03 43
www.humanitas.si

Splošne informacije: info@humanitas.si
Informacije o programu podpore otrokom in lokalnim skupnostim:
Barbara Vodopivec: barbara@humanitas.si
Odnosi z javnostmi:
Manca Šetinc Vernik: manca@humanitas.si