Refugees Welcome
1234
Turizem ...

Odgovorni turizem

Odgovorni turizem in Burkina Faso

Burkina Faso je zahodnoafriška država z bogato in raznoliko kulturo, razvitimi obrtnimi dejavnosti in umetnostjo, filmsko industrijo, mešanico mnogih etničnih skupin in verskih skupnosti, raznovrstno kulinariko ter razgibano naravo. Je dežela z velikim potencialom za razvoj turizma, obenem pa ranljiva za njegove spremljajoče negativne vplive.

Humanitas je leta 2001 v sodelovanju z burkinafaškimi partnerji pričel s projektom botrstva v mestu Bobo Dioulasso v Burkina Fasu. Leta 2006 so lokalni partnerji ustanovili organizacijo Kafuli, skupaj pa smo v letih 2005/2006 postavili mladinski center, v katerem se nahajajo knjižnica, hiša za prenočišče ter slamnata pagoda. S prispevki slovenskih botrov in drugih posameznikov ter kupcev "pravičnih" izdelkov smo v revnem predmestju uspeli zgraditi center, v katerem potekajo različne aktivnosti. Kafuli pomeni zbiranje, druženje in torej simbolizira naše skupno druženje, skupno delovanje podobno mislečih. Od leta 2006 smo skupaj s Kafulijem in Umanotero, Slovensko fundacijo za trajnostni razvoj, izvedli številne projekte s področja pravične trgovine, opolnomočenja žensk in izobraževanja.

Leta 2010 smo pričeli s projektom Nova destinacija: odgovornost, ki ga financira Ministrstvo za zunanje zadeve RS. Projekt povezuje področje pravične trgovine in odgovornega turizma. V okviru projekta smo razvili turistične aktivnosti v društvu Kafuli. Prek le-teh se turisti lahko neposredno seznanijo z lokalnimi prebivalci, njihovim delom, življenjem in izzivi, s katerimi se soočajo. Delavnice omogočajo vključevanje ranljivih skupin v ekonomski sektor in prinašajo vir zaslužka, obenem pa gre del sredstev v roke društva Kafuli, ki le-ta vlaga v nove projekte. Pomemben del delavnic je tudi ozaveščanje o odgovornem turizmu in pravični trgovini.

V okviru turističnih aktivnosti v mestu Bobo Dioulasso lahko turisti izbirajo med različnimi delavnicami, ki se odvijajo pod okriljem društva Kafuli.

 • Delavnice, ki jih lahko obiščete...

  1. Bombaž, belo zlato Burkina Fasa: Udeleženci delavnice obiščejo polje ekološkega in pravičnotrgovinskega bombaža, ki se nahaja v okolici Banfore, ki je uro in pol oddaljena od Bobo Dioulassa. Tam se seznanijo s razmerami burkinofaškega bombaža na svetovnem trgu, poudarek pa je na družbenih in okoljskih posledicah navadnega, gensko spremenjenega (GSO), ekološkega in pravičnotrgovinskega bombaža. Na bombažnem polju se seznanijo tudi s proizvajalci in s težavami, s katerimi se le-ti srečujejo. Skrivnosti kultivacije bombaža so razkrite.

  2. Skrivnosti burkinafaške kuhinje: Delavnica se osredotoči na vlogo kuhinje v Burkina Fasu, še posebej znotraj družine. Po kratkem uvodu o prehrambenih navadah udeleženci delavnice skupaj z vodjo delavnice obiščejo tržnico, kjer se seznanijo s posebnostmi burkinofaške kuhinje (sumbala, tige dige, datou, bisap…). Delavnica se zaključi s pripravo tradicionalne jedi.

  3. Delavnica tkanja: Delavnica predstavi pomen bombaža v Burkina Fasu, tako navadnega kot ekološkega in GSO bombaža. Turisti obiščejo eno izmed Kafulijevih tkalk, ki jih popelje v svet tkanja. Pri tem se seznanijo z raznolikostjo tkalskih niti, vzorcev, barv in tehnik, hkrati pa se lahko tudi sami preizkusijo v tkanju.

  4. Tehnika izgubljenega voska: Delavnica udeležence popelje v svet brona. Tehnika izgubljenega voska, kot jo imenujejo umetniki bronza, ponudi turistom priložnost, da se preizkusijo v oblikovanju kipcev, značilnih za Burkina Faso in zahodno Afriko. Skupaj s člani kooperative Libre comme l'art se turisti seznanijo z vsemi deli proizvodnje - od voska prek gline do brona.

  5. Mango Faso: Kaj je bolj tipičnega za Burkina Faso kot mangi? Po obisku polja mangovcev, kjer udeleženci izvedo več o samem drevesu in sadežu, se delavnica nadaljuje v sušilnici ekološkega manga. Vodja delavnice udeležence popelje skozi različne dele proizvodnje sušenja manga, ki se konča z degustacijo tega vitaminov polnega sadeža.

  6. Dolo, neskončnost okusov: Dolo, popolnoma ročno pripravljen, vsak dan ponudi drugačen okus. Tradicionalno lokalno pivo pritegne tako lokalce kot udeležence delavnice. Le-ti odkrijejo tradicijo in kompleksni proces pridelave, ki ga vedno vodijo ženske. Ob pokušini doloja udeleženci poklepetajo z obiskovalci lokalne dorosso.

  7. ABC du Burkina Faso: Mossi, Fulani, Gourmanche, Bobo, muslimani, animisti, kristjani, dioula, moore... Delavnica v neformalnem okolju predstavi bogastvo Burkina Fasa: od zgodovine, različnih etničnih skupin, religij do navad, s katerimi se ne moremo seznaniti prek knjig. Udeleženci delavnice se naučijo osnov jezika dioula, ki se govori v Bobo Dioulassu in okolici, kar jim olajša obisk tržnice in pogajanje s trgovci.


  Vtise sodelavcev projekta Nova destinacija: odgovornost o Burkina Fasu si lahko preberete tukaj.

Nova destinacija:

Odgovornost
 

Odgovoren turist

Poglejte brošuro in ugotovite, kako lahko postanete odgovorni turist!Odgovorni turizem Responsible tourism Le tourisme responsable

Humanitas aktualno

Preberi vse novice