OB 20-LETNICI HUMANITASA

Z nekaj stavki je nemogoče zajeti vse, kar se je v 20 letih zgodilo v okviru društva Humanitas. Ogromno projektov, ki smo jih izvedli tako v Sloveniji kot v številnih drugih evropskih in afriških državah – in menimo, da jih je bilo res veliko – zajame pravzaprav le delček tega, kar smo kot društvo naredili, doživeli in razvijali. Ves ta čas smo spoznavali tudi svet okoli nas, stkali neverjetno mrežo poznanstev, se učili, razvijali ideje, nekatere uresničili, marsikaterih (še) ne, delali tudi napake, predvsem pa ves čas delovali z zanosom in prepričanjem, da je naša skupna odgovornost, da prispevamo k izboljšanju tega sveta. S tem pa tudi samih sebe.

V tem času je veliko ljudi društvu namenilo svojo energijo in svoj čas. Težko je našteti vse, ki so bili njegov del, pa vendar je čisto vsak od njih pomembno prispeval k temu, da smo se kot društvo razvijali, da nismo »zaspali«, da smo gojili nove ideje in predvsem, da smo vztrajali. Ljudje so prišli in odšli, eni so prišli in ostali, kot organizacija pa smo se v vseh teh letih spreminjali, kot se je spreminjal tudi svet okoli nas.

Leto 2020 je bilo še posebej nenavadno leto. Zdi se, da se je z epidemijo virusa COVID-19 svet postavil na glavo. Samo ugibamo lahko, kakšna bo prihodnost. Številna nerazrešena vprašanja, ki si jih ves svet postavlja v luči novega virusa, pa so še bolj izpostavile ranljivost človeštva, s tem pa tudi našo majhnost. Hkrati je epidemija pokazala, kako hitro je mogoče sprejeti določene ukrepe, če je za to dovolj politične volje. Zato se mnogi, ki nas skrbi prihodnost naše družbe in Zemlje, sprašujemo, zakaj je tako težko sprejeti učinkovite ukrepe proti podnebnim spremembam? Kje je politična volja za zmanjšanje neenakosti med ljudmi, za izboljšanje migracijske politike, za več socialnih pravic, za boj proti ksenofobiji in rasizmu? Žal se trenutno zdi, da bo epidemija še dodatno prispevala k povečevanju globalnih neenakosti in postala izgovor za nadaljnje krčenje človekovih pravic. To je še posebej opazno na področju migracij, kjer smo priče vzponu brutalnih evropskih migracijskih režimov, pa tudi pri odnosu do okoljskih vprašanj, ki jih zamegljuje skrb po gospodarski rasti.

Pa vendar, prav zaradi takšnih razmer je aktivacija civilne družbe, s tem pa tudi našega društva, tako zelo pomembna. Ne smemo obupati. Zavedamo se, da sveta ne moremo v temeljih spremeniti, verjamemo pa, da lahko pomembno prispevamo k poizkusom, da ga izboljšamo. Vabimo vas, da se nam pri tem pridružite!

Več o možnostih sodelovanja si preberite TUKAJ.

Ob 20-letnici Humanitasa smo pripravili prav poseben Humanopis. Vabimo vas k branju, če pa se vam ob tem utrne še kakšen spomin, bomo veseli, če boste delili z nami.

Humanopis 2020

HUMANOPIS

glasilo društva Humanitas

Humanopis 2015

V letu 2015 smo obeležili 15. obletnico delovanja društva! V novi številki si lahko preberete več o aktivnostih, ki smo jih pripravili ob tej priložnosti, med drugim tudi o obisku predstavnikov botrstva iz Kenije in Gane v Sloveniji ter o tem, zakaj menimo, da moramo z našim delom nujno nadaljevati.

Humanopis 2013

Članki, ki so zajeti v tej številki, ponujajo vpogled v širok spekter dejavnosti društva v letu 2013, opisane pa so tudi aktivnosti, ki jih bo društvo izvajalo v letu 2014. Med drugim si lahko preberete članek o Palestini, gunijih, pravični trgovini ter obisku zimbabvejskega pisatelja Tendaija Huchuja.

Humanopis 2012

Najobsežnejši Humanopis doslej poleg pregleda aktivnosti ponuja razmisleke o podnebnih spremembah, pravični trgovini in globalnem učenju. Preberete pa si lahko tudi zgodbe naših članov in prostovoljcev, ki so odpotovali na Haiti, v Burkino Faso in Kenijo ter ne nazadnje izkušnje Italijanke, ki je na društvu opravljala pripravništvo.

Humanopis 2009

Zakaj je pomembno branje? Kakšna je afriška kuhinja in kaj iz njihovega jedilnika si lahko pripravite doma? Kakšne posledice ima lahko trgovanje z vodo? Odgovore na ta vprašanja lahko najdete v tretji številki Humanopisa.

Humanopis 2007

Je Afrika res le revščina? Zakaj stereotip, ki ga je še vedno mogoče slišati, ne drži, si lahko preberete v Humanopisu iz leta 2007. V njem so opisane tudi aktivnosti, ki jih je društvo izvajalo v letu 2006 in v začetku leta 2007 – delavnice o globalnem učenju, poulična akcija Šola pod soncem, botrstvo, mladinski center v Burkini Faso in še in še.

Humanopis 2005

V prvi številki glasila društva Humanitas si lahko preberete vse o začetkih prve in trenutno edine pravične trgovine v Sloveniji 3Muhe in Hiše svetov, specializirane knjižnice za globalno učenje. Za popotniške duše smo poskrbeli s člankoma o popotovanju od Ljubljane do Dakarja ter o deželi manga – Ugandi. Prijetno branje!

Skip to content