Globalno
učenje

Podpora otrokom in
lokalnim skupnostim

Vabimo vas, da se udeležite kratkega tečaja o vključevanju globalnega državljanstva v delo z vašimi učenci in učenkami. Gre za pilotno izvedbo tečaja, ki bo do sredine maja potekal v obliki individualnega dela v spletni platformi v obsegu (4 – 8 h) ter srečanja v živo (2 – 3 h), ki bo namenjeno preizkušanju izbranih aktivnosti in pogovoru o možnih izboljšavah spletnega dela tečaja. Prijave zbiramo do 23. maja TUKAJ !  (+)

Danes, 21. marca, na mednarodni dan boja proti rasni diskriminaciji, učenci in učenke slovenskih osnovnih in srednjih šol skupaj z evropskimi vrstniki in vrstnicami v okviru projekta “Širimo solidarnost!« pošiljajo sporočila solidarnosti svojim sodržavljanom in sodržavljankam.Razglednice s sporočili pošiljajo po približno mesecu dni ustvarjanja sporočil solidarnosti, ki jih danes pošiljajo naključno izbranim prebivalcem in prebivalkam njihovih skupnosti. (+)

Vabljeni k branju prevoda članka Globalni jug avtoric Nour Dados in Raewyn Connel. Avtorici v članku pojasnita ozadje izraza “globalni jug”. Gre za enega izmed družine izrazov, med katere sodijo še »tretji svet« in »periferija« ter označujejo regije izven območja Evrope in Severne Amerike, kjer imajo prebivalci večinoma (čeprav ne vsi) nizke prihodke, in ki so pogosto politično in kulturno marginalizirane. Z uporabo besedne zveze »globalni jug« se osrednji poudarek premika z razvoja oziroma kulturnih razlik na geopolitična razmerja moči. (+)

Skip to content