Kenija

Število otrok, vključenih v program 2022 - 2023: 37

Kendu Bay je mesto v zahodni Keniji blizu meje z Ugando. Leži ob vzhodnem bregu Viktorijinega jezera, ki je bilo nekoč glavni vir lokalne prehrane in zaposlitve – ribiči so v jezeru ribarili in svoj ulov prodajali na obali. Zaradi posledic podnebnih sprememb pa je gladina jezera začela upadati, s tem je upadel tudi ribolov, ukinila se je trajektna povezava z Ugando. Mesto je danes znano predvsem kot rojstni kraj očeta nekdanjega ameriškega predsednika Baracka Obame.

Pri izvajanju programa v Keniji sodelujemo z lokalno partnersko organizacijo Kendu Bay Rural Integrated Development Project, ki jo vodi Richard Ochieng Odiere. V Keniji so šolnine, v primerjavi z Burkino Faso in Gano, zelo visoke, kar predstavlja veliko oviro za šolanje tamkajšnjih otrok, zato je podpora tu še posebej dragocena. Prav zaradi visokih šolnin je v Kendu Bayu težko vlagati še v večje skupnostne projekte. Kljub temu nam je v preteklih letih v okviru programa uspelo izvesti nekaj manjših projektov, kot na primer priskrbeti kolesa za številne otroke v skupnosti.

Šolski sistem v Keniji sestavlja 8 let (Class/Grade 1-8) osnovne šole in 4 leta srednje šole (Form 1 – Form 4) ter 4 leta univerze, zato se pogosto uporablja kratica 8-4-4. Ob koncu osnovne šole morajo otroci opraviti zaključni izpit KCPE (Kenya Certificate of Primary Education), ob koncu srednje šole pa KCSE (Kenya Certificate of Secondary Education). Leta 2017 je kenijska vlada pričela s šolsko prenovo, ki bo sčasoma uvedla nov sistem 2-6-6-3: 2 leti predšolskega izobraževanja, 6 let osnovne šole, 6 let srednje šole in 3 leta univerzitetnega študija. Prvi učenci in učenke bodo s tem sistemom pričeli leta 2023.

Šola v večini poteka v angleškem jeziku, čeprav naj bi po kenijskem zakonu prvi trije razredi osnovne šole potekali v maternem jeziku, ki se razlikuje glede na lokacijo. Angleščina in svahili naj bi bila v teh prvih razredih zgolj predmeta. A v praksi je tudi v teh prvih razredih jezik poučevanja večinoma angleščina, saj pogosto primanjkuje ustreznega učnega materiala v lokalnih jezikih, ponekod pa tudi prevladuje mišljenje, da je uporaba angleščine nujna za boljši uspeh v šoli v prihodnje. Leta 2018 se je Kenijski inštitut za razvoj učnih načrtov ponovno zavzel za poučevanje v maternem jeziku do 3. razreda OŠ in podprl razvoj učnih materialov v lokalnih jezikih, poleg tega pa se bodo lahko učenci in učenke učili tudi lokalnih jezikov vse do univerze.

Uradno naj bi bila osnovna šola brezplačna, a kljub temu družine nosijo velik del stroškov šolanja, česar si vsi ne morejo privoščiti. Potrebno je kupiti šolske uniforme (ki so uvožene, saj lokalne proizvodnje ni), knjige, šolske potrebščine, hrano ipd. Zaradi prenove šolskega sistema se bodo stroški še povečali, saj bo potrebno kupiti nove šolske knjige in učbenike.

Skip to content