Zelena Vas

Glavna dejavnost projekta Zelena vas je ZELENJAVNI VRT. Pri vrtnarjenju trenutno sodeluje 15 otrok, od tega jih je 11 vključenih v Humanitasov program podporništva otrokom in lokalnim skupnostim.
V prvem letu smo v projekt Zelena vas v Gani vključili manjše število otrok, saj je to naš pilotni projekt, ki ga vodimo skupaj z lokalno neprofitno organizacijo Embracing Hidden Talents (EHT). Po uspešnem prvem letu smo vključili dodatne otroke iz programa podporništva in zdaj v projektu sodeluje 11 otrok iz Humanitasovega programa podpore skupnostim. Ker je zanimanje otrok precejšnje, pa upamo, da bomo v nadaljevanju projekta v naslednjih letih vključili še več otrok in njihovih staršev.
Pri aktivnostih otrokom pomagata mentorja - eden od staršev otrok, ki so vključeni v program podporništva, ter koordinator projekta. Učita jih ekološke pridelave zelenjave in sadja ter celostnega upravljanja ekološkega vrta.
Zelenjava, ki jo otroci trenutno gojijo, vključuje korenje, čebulo, paradižnik, solato in zelje. Poleg tega so začeli gojiti tudi banane in kokos. Del pridelkov otroci nesejo domov, del pa se nameni za prodajo na lokalni tržnici.
Druga dejavnost Zelene vasi je RIBJA FARMA, kjer otroci pod vodstvom mentorjev gojijo dve vrsti rib (morski zmaj in tilapia). Starši otrok, ki sodelujejo v projektu, so izkazali interes za dodaten zaslužek s prodajo gojenih rib in zelenjave na lokalni tržnici. Del denarja od prodaje pridelkov in rib se bo shranjeval v fondu, ki bo namenjen plačilu stroškov študija otrok, ki so vključeni v program podporništva in se bodo po končanem šolanju odločili za nadaljevanje izobraževanja na univerzi.
V okviru projekta je zrasel tudi ECO izobraževalno-skupnostni center za druženje in učenje otrok v prostem času.
 

Kaj si še želimo doseči v Zeleni vasi?

1. Urediti želimo prostor za učenje in igranje otrok iz lokalne skupnosti, ki sicer teh priložnosti nimajo. Omogočiti jim želimo udejstvovanje v različnih športnih dejavnostih, na primer v igranju namiznega tenisa.

2. Med mladimi, še posebej med dekleti, želimo spodbuditi zanimanje za študij naravoslovnih predmetov.

3. Prihodek od prodaje vrtnin želimo nameniti za izvedbo dodatnih izobraževalnih in družabnih aktivnosti za otroke in mlade, npr. organizacija ekskurzij, izletov in zaključnega druženja ob koncu šolskega leta, kateremu bi se pridružili tudi starši.
Skip to content