Že od samega začetka delovanja Humanitasa na raznolike načine sodelujemo z učitelji in učiteljicami ter ostalimi izobraževalci in izobraževalkami. V zadnjih letih se je naše sodelovanje s pedagoško sfero še okrepilo in skupaj smo prepoznali potrebo in priložnost za oblikovanje neformalnega okolja, v okviru katerega bi se lahko vsi, ki delujejo na področju izobraževanja in jih zanima globalno učenje, redno srečevali in delili svoja znanja in izkušnje. Tako se nam je porodila ideja o prav posebnem klubu – KLUBU UČITELJIC IN UČITELJEV GLOBALNEGA UČENJA! Klub smo ustanovili januarja 2018, do sedaj pa so se nam pridružili že številni člani in članice z različnih koncev in krajev po Sloveniji.

Pomen našega kluba je prepoznala tudi Evropska mreža za globalno učenje – GENE, ki nam je v letu 2018 podelila nagrado za eno najbolj inovativnih praks globalnega učenja v Evropi (GENE Global Education Innovation Award). Za Humanitas in prepoznavnost globalnega učenja v Sloveniji je ta nagrada izrednega pomena. Oziroma kot so zapisali na MZEZ RS (član mreže GENE): »Nagrada pomeni priznanje slovenskim nevladnim organizacijam za kakovostno delo in sodelovanje na evropski ravni«.

Naše izkušnje z veseljem delimo s sorodnimi organizacijami in tako smo v letu 2023 pri vzpostavitvi klubov v okviru evropskega projekta »Global Education Teachers’ Club« podprli partnerske organizacije iz Estonije, Madžarske in Češke – klubi globalnega učenja zdaj tudi tam delujejo na podoben način kot v Sloveniji, število učiteljev in učiteljic, ki se seznanjajo in navdušujejo nad uporabo globalnega učenja pri svojem delu, pa se hitro povečuje.

 

ČLANICAM IN ČLANOM KLUBA PONUJAMO:

 • Možnost udeležbe na rednih srečanjih članic in članov kluba, na katerih predstavimo in preizkusimo aktivnosti globalnega učenja, ki jih lahko uporabite pri pouku ali drugih šolskih dejavnostih, del srečanja pa namenimo druženju in izmenjavi izkušenj, idej in izzivov, ki se nam pri uporabi globalnega učenja porajajo. Srečanja potekajo v Ljubljani (točno lokacijo javimo pred srečanjem), izjemoma lahko tudi drugje v Sloveniji, in običajno trajajo pa med 2,5 – 3 ure.
 • Metode globalnega učenja – praktična navodila za uporabo novih aktivnosti globalnega učenja, ki vam jih tekom šolskega leta redno pošiljamo preko e-pošte (5-8 metod).
 • Mapo z zbirko Humanitasovih metod globalnega učenja iz preteklih let.
 • Dostop do spletne učilnice z zbranimi metodami globalnega učenja in drugimi didaktičnimi gradivi s področja globalnega učenja.
 • Individualno mentorstvo in svetovanje pri uporabi globalnega učenja ter naslavljanju soodvisnosti in prepletenosti globalnih izzivov pri pouku in drugih šolskih dejavnostih.
 • Prednost pri sodelovanju na naših usposabljanjih, projektnih delovnih skupinah, študijskih obiskih in drugih izobraževalnih aktivnostih.
 • 10 % popust pri naročilu Humanitasovih delavnic in usposabljanj s področja globalnega učenja za učence in učenke oz. šolski kolektiv.
 • 8 % popust ob nakupu izdelkov pravične trgovine v prodajalni 3Muhe v Ljubljani.

 

LETNA ČLANARINA je vezana na posamezno šolsko leto in znaša 40 EUR. Za nove člane in članice, ki se nam boste pridružili v šolskem letu 2023-2024, pa je članarina BREZPLAČNA*. Članarino lahko poravnate z nakazilom na naš TRR (IBAN): SI56 0201 0025 9354 395, odprt pri NLB d.d. (Društvo Humanitas, Zemljemerska ul. 12, 1000 Ljubljana) – namen nakazila: KLUB GU.

*Izvedbo nekaterih aktivnosti, ki jih organiziramo v okviru kluba, nam v letih 2023-2024 omogoča istoimenski projekt, podprt s strani Evropske unija. Več o projektu si lahko preberete tukaj.

 

ODGOVORNOST ČLANIC IN ČLANOV KLUBA:

 • Izpolnite pristopno izjavo.
 • Enkrat letno izpolnite obrazec za povratne informacije o delovanju kluba (kratek spletni vprašalnik vam bomo poslali po mailu).
 • Zaželeno je, da se čim večkrat udeležite srečanj kluba, saj ta omogočajo pridobivanje novih znanj in idej s področja globalnega učenja ter nudijo možnost za izmenjavo izkušenj z drugimi učitelji in učiteljicami. Udeležba na srečanjih sicer ni obvezna in temelji na vaših zmožnostih.

Dodatne informacije o posameznih srečanjih in načinu prijave pošljemo pred organizacijo posameznega srečanja.

Vsem, ki niste iz Ljubljane, lahko za udeležbo na srečanjih kluba v šolskem letu 2023-2024 povrnemo potne stroške.

<br>

<br>

Skip to content