Pridružite se nam na seriji dogodkov posvečenim dekolonizaciji.

  1. GLASOVI DEKOLONIZACIJ: ALEKSANDRA GAČIĆ IN GREGA ULEN
  • torek, 26.10.2021 ob 19h (FB live)

Skozi dialog med dvema mladima in pronicljivima raziskovalcema* se bomo seznanili z aktualnim, a na našem področju morda manj znanim pojmom dekolonizacije, ki odpira številna vprašanja o družbenih razmerjih moči, tako z vidika geopolitičnih razmerij kot tudi same produkcije znanja. Dotaknili se bomo pojma razvoja in modernizacije in med drugim preizprašali dekolonialni vidik humanitarne pomoči.
Pogovarjala se bosta Aleksandra Gačič in Grega Ulen.

*Aleksandra Gačić je literarna kritičarka, ki je po študiju filozofije in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti podiplomski študij nadaljevala na področju sociologije spola in spolnosti, kjer je magistrirala na temo Možnost globalnega zavezništva žensk v skupnem boju proti patriarhatu. V svojem delu se osredotoča predvsem na afriško literaturo. V Vodnikovi domačiji v Ljubljani od leta 2016 pripravlja Serijo pogovorov in predavanj o afriški literaturi, recenzije objavlja pri Airbeletrini in Mentoru, kot kolumnistka pa sodeluje tudi z Inštitutom za preučevanje enakosti spolov.

*Grega Ulen je doktorski študent primerjalne književnosti na univerzi Princeton v Združenih državah Amerike, ki je diplomiral iz svetovne književnosti in bližnjevzhodnih študij na New York University Abu Dhabi. Raziskovalno se ukvarja z afriško, karibsko, arabsko in jugoslovansko kulturno in teoretsko produkcijo 20. stoletja, predvsem z vprašanji dekolonizacije, utopizma, nacionalizma, neuvrščenosti in razmerjem med politiko in estetiko.

Dogodek soorganiziramo v sodelovanju z založbo cf*.

  1. GLASOVI DEKOLONIZACIJ: Z ANO SALAZAR TÓRREZ O DEKOLONIZACIJI TELESA
  • petek, 12.11.2021 ob 18h v Trubarjevi hiši literature

Pridružili se nam bodo zanimivi mladi gostje iz Bolivije, mladinska gledališka skupina Teatro Trono. Skupaj s strokovno sodelavko Ano Salazar Tórrez iz Fundacije COMPA – Teatro Trono** bodo izvedli delavnico na temo »dekolonizacije telesa«, tj. načina, kako se z gledališkimi tehnikami odmakniti od samega intelekta in glave ter kako tovrstne metode uporabiti v izobraževanju. Preizkusili bomo praktične primere zanimivih aktivnosti, ki so jih razvili v tej bolivijski organizaciji.

**Bolivijska Fundacija COMPA je projekt, ki se je razvil zaradi posebnih potreb staroselskega prebivalstva Bolivije. Spodbuja procese opolnomočenja s prevpraševanjem odnosa med kolonizacijo in zatiranjem posameznikov (“zvezanih teles”). Metoda in filozofija socialnega dela v COMPA temeljita na konceptu »dekolonizacije telesa«, katere cilj je okrepiti skupnost, opolnomočiti lokalne voditelje in ustvariti dobro počutje za slehernega posameznika. Metodološko ima koncept »dekolonizacije telesa« korenine tako v zahodnih idejah svobode in osvoboditve kot v progresivnih umetniških pristopih, med katere spadata npr. gledališče zatiranih in epsko gledališče Bertolta Brechta. Filozofsko gledano dekolonizacija telesa temelji na »Cosmovision« Andov in gibanju »Buen Vivir« (dobro življenje), ki išče ravnovesje med družbo, posameznikom in naravo.

  1. GLASOVI DEKOLONIZACIJ: ALEKSANDRA GAČIĆ IN NIKOLAI JEFFS
  • december 2021

Dialog med Aleksandro Gačić in Nikolaiem Jeffsom. (več info sledi)