Pridružite se nam na seriji dogodkov posvečenim dekolonizaciji.

KDAJ: 23.06.2022 ob 18.00

KJE: Hiša svetov (Knjižnica Otona Župančiča, Ljubljana)

FB dogodek

Formalne deklaracije o dekolonizacijah nekdanjih koloniziranih ozemelj so za seboj potegnile številne družbeno-politične spremembe, med drugih tudi spremembe na področju spola. O vlogi in dinamiki spolov bomo na primeru maroške družbe in religije spregovorili skozi perspektivo dekolonizacije kot procesa rehabilitacije postkolonialnih subjektov, ki bo decentralizirala naš pogled na ženske v postkolonialni maroški družbi.
Pogovarjali se bosta Aleksandra Gačić in Loubna Belmekki.

Dogodek bo potekal v angleščini. Soorganiziramo ga v sodelovanju z Založbo/cf*.

* Aleksandra Gačić je literarna kritičarka, ki je po študiju filozofije in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti podiplomski študij nadaljevala na področju sociologije spola in spolnosti, kjer je magistrirala na temo Možnost globalnega zavezništva žensk v skupnem boju proti patriarhatu. V svojem delu se osredotoča predvsem na afriško literaturo. V Vodnikovi domačiji v Ljubljani od leta 2016 pripravlja Serijo pogovorov in predavanj o afriški literaturi, recenzije objavlja pri Airbeletrini in Mentoru, kot kolumnistka pa sodeluje tudi z Inštitutom za preučevanje enakosti spolov.

* Loubna Belmekki je doktorska kandidatka iz Maroka (Fez). V Ljubljano je prišla v okviru programa izmenjave Erasmus+, kjer na Filozofski fakulteti študira na oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo. V prvi vrsti se ukvarja z vprašanji spola v maroškem kontekstu. Poleg tega je navdušena tudi nad postkolonialnimi teorijami in študijami, ki jih vidi kot bistvene za razumevanje kompleksnosti skupnosti, ki ji pripada. V svojem raziskovanju se osredotoča na ženske in religije, kar je glavna tema njenega raziskovalnega dela. Raziskuje profile tolmačev muslimanskih žensk; poudarja njihove metodologije, medtem ko daje novo pomene svetim besedilom, in poudarja dejstvo, da je večina preteklih interpretacij, pristranskih, saj so bili intrpreti v večini muslimanski moški in elitni učenjaki. Na dogodku bo Loubna govorila o povezavi med spolom in vero v Maroku; prav tako bo podrobneje predstavila vlogo žensk v času kolonializma in njihov položaj zdaj v postkolonialističnem Maroku.