Projekt »Gledališče za kulturo vključevanja« nam je v letu 2022 namenil kar nekaj vikendov in ur s skupino mladih, ko smo skozi dokumentarno, snovalno, senzorično gledališče, gledališče zatiranih in globalno učenje raziskovale_i kulturo izključevanja in vključevanja.

Nekatere_i so se nam pridružile_i na trenerskem izobraževanju, druge_i pa v Walesu kot soudeležene_i na mednarodni delavnici, kjer so skupaj s približno 30 drugimi udeleženimi soustvarile_i predstavo You can’t sit with us!

Foto: Curtis Hughes

Tam so mlade_i iz Bolgarije, Slovenije in Walesa, z različnimi izkustvi izključevanja, kot na primer na podlagi slepote ali slabovidnosti, nacionalnosti, neurodiverzitete in abilizma, (biološkega) spola in spolne usmerjenosti… Po uspehu priprave skupne predstave in performansu, ki je temeljil na njihovih osebnih zgodbah, je sledil evalvacijski krog, poln solz, saj so mnoge_i varen prostor, mešan z različnimi ljudmi s podobno izkušnjo, izkusile_i prvič v življenju. Zato smo moč gledališča nadaljevale_i tudi po prihodu v Slovenijo.

Pred zaključkom projekta konec leta so v Ljubljani nekatere_i postale_i predane_i raziskovalke_ci gledališča in ustvarile_i osebno, a kolektivno predstavo Ritem obstoja. Tudi slednja temelji na osebnih zgodbah nastopajočih in njihovih bližnjih, pri čemer vsak_a na odru deli zgodbo druge_ga. Njihovo sporočilo je jasno: soustvarjati prihodnost, ki temelji na kulturi vključevanja in jo živeti!

Partnerji projekta so Cubu Foundation iz Bolgarije, UCAN Productions in Mess Up the Mess iz Walesa, vsi z bogatimi gledališkimi izkušnjami pri delu z mladimi z izkušnjo izključenosti. Izvedba tega projekta je sofinancirana s strani Evropske unije in British council. Vsebina aktivnosti je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske unije in drugih sofinancerjev.