Vabilo na poglobljen trening s kreativnimi pristopi za spopadanje z novimi neenakostmi za mladinske delavke_ce, aktivitke_e, strokovnjakinje_e s področja globalnega učenja in kritične prostovoljske organizacije.

  • Prvi trening: od 30.11. do 6. decembra, 2022 – Maribor (hostel Pekarna)
  • Drugi trening: marec oz. april 2023 – Slovenija

Delaš z mladimi, si komunikator_ka, širiš zavest o manj priložnostih? Iščemo kritične učenke_ce, ki verjamejo, da naša prihodnost obstaja v enakovrednosti, raznolikosti in aktivni udeležbi!

Pridruži se nam na mednarodnem treningu »Picturing the future world«, kjer bomo kreirale_i multimedije, raziskovale_i in naslavljale_i nove neenakosti za mladinske delavke_ce, trenerke_je globalnega učenja in kritične nevladne organizacije

Medtem ko so se ukrepi zoper COVID-19 osredotočili na zapiranje javnih prostorov, testiranje in cepljenje, pa je virus prinesel ali poglobil krize še na mnogih drugih področjih človekovih pravic in življenja. Združeni narodi so v poročilu aprila 2020 (COVID-19 and Human Rights – We are all in this together) poročali, da sta brezposelnost in prehranska negotovost v mnogih državah narasli na raven brez primere v zelo kratkem času. Dolgotrajno zaprtje šol je prekinilo izobraževanje več kot milijarde otrok na svetu. Zmanjšanje storitev oskrbe in zaščite otrok, vključno z nenadnim zaprtjem zdravstvenih ustanov in storitev, je povečala ranljivost in duševne stiske otrok, nasilje, izkoriščanje in zlorabe pa so se povečale tudi za ženske. Izkoriščanje delavk_cev in zmanjševanje delavskih pravic se vrstijo po vseh državah. Osem najbogatejših ljudi na svetu je podvojilo svoje premoženje. Kraja naravnih virov, vidne in nevidne vojne, ki vzporedno potekajo s še bolj pospešenim uničevanjem narave in planeta, se stopnjuje, s tem tudi okoljske spremembe. Smo sredi energetske krize, njene posledice že čutimo, a še v večjem strahu pričakujemo. Že virus je spodkopal trajnostni razvoj v času, ko je treba prizadevanja pospešiti. Strokovnjaki in strokovnjakinje pa že dolgo opozarjajo, da je pandemija samo še poglobila globalne neenakosti in kot opozarjajo pri Amnesty International, so bile stare neenakosti znotraj držav in med njimi tisto, zaradi česar se je zdravstvena kriza izkazala za še posebno hudo. Še posebej zaskrbljujoča je poglobitev ranljivosti otrok zaradi revščine, neenakosti, socialne izključenosti, nasilja in stisk.

Manj distopičen del tega je, da lahko ukrepaš! Za začetek lahko najbolj ranljivim nameniš dodatno skrb in podporo.

Na dvodelnem izobraževanju v Sloveniji se bomo zbrale_i iz 3 držav, Slovenije, Hrvaške in Latvije in s skupnim znanjem raziskovale_i zgodovino, intersekcijo neenakosti in nove realnosti le-te v vseh naših državah  in globalno.

Na prvem izobraževanju bomo preizkusile_i in oblikovale_i inovativne pristope, kot so gledališke in druge umetniške tehnike za povezovanje skupin in naslavljanje neenakosti za delo z mladimi in skupinami ljudi. V drugem izobraževanju bomo šle_i skozi etično komunikacijo in ustvarile_i multimedijski paket o novih neenakosti, ki  bo pomagal razumeti in naslavljati tudi ljudi  izven našega usposabljanja. Raziskovale_i bomo, kako kolektivno ozaveščati in se osredotočiti na kolektivno skrb najranljivejših. Po obeh delih usposabljanja boš opremljen_a  z intersekcijskim znanjem o vzrokih in posledicah neenakosti, njeni zgodovini, kako jo obravnavati, kako nagovarjati ljudi, ki jih neenakost prizadene, kako jo obravnavati v javnosti ali medijih in kako ukrepati  z ustvarjalnimi sredstvi, ki gradijo skupnost in pozitivno vplivajo na duševno zdravje.

VEČ INFO IN PRIJAVA

Naša neposredna ciljna skupina ste izkušene_i in manj izkušene_i mladinske_i delavke_ci, pa tudi aktivistke_i z različnimi kulturnimi in socialno-ekonomskimi ozadji, ki delate z mladimi in ranljivimi skupinami, ali pa si tega želite. Vabljene_i ljudje vseh starosti in (ne-)poklicev, ki menite, da je znanje, vedenje in širjenje o neenakosti, nujno za vaše profesionalno in zasebno življenje, pa tudi našo skupno prihodnost.

Info paket s podrobnejšimi informacijami in prijavnico najdeš tule. Prijave zbiramo do 15.11.2022. Za vse dodatne info pa nam lahko kadarkoli pišeš na: viktorija@humanitas.si ali tjasa@humanitas.si.

PRIJAVNICA

Sodelujoče organizacije:

Udruga Better me, Hrvaška

Voluntariat, Slovenija

Artilt, Latvija

Izvedba tega projekta je sofinancirana s strani Evropske unije. Vsebina aktivnosti je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske unije ter drugih sofinancerjev.