Letošnja že 7. nacionalna konferenca globalnega učenja, tokrat podnaslovljena »Dekolonizacija vednosti«, je za nami! Najlepše bi se želeli zahvaliti vsem, ki ste soustvarjali dogodek z nami, še posebej pa bi čestitali letošnji nagrajenki, Naj učiteljici globalnega učenja 2022, Darji Rokavec z Gimnazije Ptuj, s katero na Humanitasu sodelujemo že vrsto let!

Konferenca nas je popeljala skozi zgodovinske tokove, trende izobraževanja in produkcije vednosti, ki so pripeljali do nepredstavljivih globalnih neenakosti, vedno bolj prisotnih in občutnih tudi v naših neposrednih lokalnih okoljih. Kot izobraževalci in izobraževalke, civilna družba, odločevalci in odločevalke imamo priložnost, hkrati pa tudi odgovornost razvijati bolj informirane in celovitejše odzive na edinstvene izzive našega časa. Letošnja tema konference nas skuša podpreti pri boljšem razumevanju kompleksnosti medsebojno povezanih delov našega sveta in s tem spodbuditi k raziskovanju in odkrivanju primernih pristopov in odzivov, s katerimi lahko (z)gradimo pravičnejšo in odpornejšo sedanjost in prihodnost, ki ne bo temeljila na ponavljanju že utečenih zgodovinsko pogojenih neenakosti. Ali lahko z dekolonizacijo vednosti stopimo na pravo pot poprave krivic iz preteklosti in reševanja izzivov prihodnosti? Celoten uvodni nagovor naše Mance si lahko preberete tukaj.

V pozdravnem nagovoru je vodja Sektorja za politike mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči Ministrstva za zunanje zadeve RS, dr. Robert Kokalj, poudaril pomen nove evropske deklaracije o globalnem učenju, ki je bila nedavno sprejeta na Evropskem kongresu o globalnem učenju v Dublinu in dejal, da deklaracija sovpada tudi s prednostnimi nalogami mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije, ki ga usklajuje prav MZZ RS.

V uvodnem nagovoru navdihujočega aktivista in akademika, prof. Kehindeja Andrewsa, ter na vzporednih delavnicah globalnega učenja z izjemnimi domačimi in tujimi gostjami in gosti, med katerimi sta bili tudi literarna kritičarka in raziskovalka dekolonizacije Aleksandra Gačić in izobraževalka Tereza Čajková, so udeleženci_ke lahko v živo preizkusili_e metode spoprijemanja z vsemi naštetimi težkimi vprašanji, se zazrli_e v ogledalo in iskreno prevprašali_e svojo lastno pozicijo v svetu in družbi. Patricija Virtič s Sloge pa nam je predstavila proces oblikovanja nove evropske definicije globalnega učenja, ki je bila v začetku meseca sprejeta v Dublinu.

V zaključku konference smo znova podelili nagrado in naziv Naj učiteljice ali učitelja globalnega učenja 2022, ki je letos pripadel Darji Rokavec z Gimnazije Ptuj. Zaradi Darjine širše vizije globalnega učenja za celotno šolo in lokalno skupnost na Ptuju je nastal tudi prvi šolski krožek globalnega učenja v Sloveniji – v njem starejše generacije dijakov in dijakinj o globalnih izzivih osveščajo mlajše. S tem je šola po našem mnenju dosegla novo raven prizadevanj na področju globalnega učenja: od znanja, občutenja do aktiviranja mladih zase, za druge in za svet. Konferenco je z zaključnimi mislimi zaokrožila Maja Krušič Šega z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport RS, ki je čestitala nagrajeni učiteljici in poudarila vlogo učiteljic in učiteljev, nevladnih organizacij ter ministrstva pri osveščanju o pomenu globalnega učenja.

Med pravičnim odmorom smo poskrbeli še za eno “pravično” in sladko presenečenje: pokušino prvega pravičnega čokoladnega kifeljčka v Sloveniji, ki so ga oblikovali dijakinje in dijaki na BIC Ljubljana v sodelovanju s Pravično trgovino Slovenija.

Fotografije: Katja Cankar

Več fotografij si lahko ogledate v objavi na Humanitasovem FB.

Otvoritev konference z moderatorko Aleksandro Gačić
Uvodni nagovor Mance Šetinc Vernik (Humanitas)
Pozdravni nagovor dr. Roberta Kokalja (MZZ RS)
Uvodno predavanje dr. Kehindeja Andrewsa (Univerza Birmingham City, VB)
Dr. Kehinde Andrews (Univerza Birmingham City, VB)
Tradicionalna tržnica metodologij
Tradicionalna tržnica metodologij
Tradicionalna tržnica metodologij
Tradicionalna tržnica metodologij
Foto razstava v okviru projekta “Širimo solidarnost!”
Pravični kifeljci, ki so jih v sodelovanju s Pravično trgovino 3muhe pripravili dijaki in dijakinje z BIC Ljubljana
Napoved vzporednih delavnic s področja globalnega učenja z gosti
Delavnica dr. Kehindeja Andrewsa (VB): »Black Education for Liberation«
Delavnica dr. Kehindeja Andrewsa (VB): »Black Education for Liberation«
Delavnica Tereza Čajkové (Češka): »Dekolonialni vidiki v izobraževanju«
Delavnica Tereza Čajkové (Češka): »Dekolonialni vidiki v izobraževanju«
Delavnica Aleksandre Gačić (Slovenija): »Ali prepoznavamo rasizem?«
Predstavitev nove evropske deklaracije o globalnem učenju 2050, Patricija Virtič (Sloga)
Podelitev nagrade natečaja “Onkraj mehurčka” za naj učiteljico globalnega učenja 2022, Alma Rogina (Humanitas)
Darja Rokavec (Gimnazija Ptuj), prejemnica nagrade za naj učiteljico globalnega učenja 2022
Ana Stranščak (OŠ Vič), drugouvrščena na natečaju “Onkraj mehurčka” za naj učiteljico globalnega učenja 2022
Zaključne misli Maje Krušič Šega (MIZŠ RS)
Del Humanitasove ekipe z naj učiteljico GU 2022 Darjo Rokavec in drugouvrščeno učiteljico Ano Stranščak