V petek, 12. novembra, vas ob 18h vabimo v Trubarjevo hišo literature, kjer bomo gostili prav posebni gostji: Vero Granfol, nagrajenko letošnjega natečaja za najboljšo učiteljico oz. učitelja globalnega učenja »Onkraj mehurčka«, ter Ano Salazar Tórrez, pedagoško vodjo gledališke skupine iz Bolivije. Pogovarjali se bomo od različnih pristopih motiviranja in aktiviranja mladih za pozitivne družbene spremembe, dekolonizaciji telesa ter še marsičem. Pogovor z gostjama bo potekal v slovenščini in španščini, za prevod bo poskrbljeno. Pridružite se nam lahko v živo (obvezna prijava preko spletne prijavnice in izpolnjevanje pogoja PCT) ali preko Humanitasovega FB profila.

Vloga učiteljic in učiteljev pri podpori in spodbudi mladim, da postanejo aktivni državljani in državljanke sveta, je zlata vredna in si zasluži prav posebno priznanje! V ta namen smo letos prvič razpisali natečaj za najboljšo učiteljico oz. učitelja globalnega učenja! Poleg priznanja učiteljicam in učiteljem želimo z natečajem »Onkraj mehurčka« prispevati tudi k prepoznavnosti globalnega učenja v formalnem izobraževanju ter ga obenem predstaviti tudi širši javnosti.

Letošnja žirija, v kateri so sodelovali:

  • Živa Kavka Gobbo, predsednica društva Focus,
  • Pika J. Gramc, pedagoška svetovalka za družboslovje na zavodu za šolstvo ter članica Humanitasovega kluba učiteljic in učiteljev globalnega učenja,
  • Rene Suša, raziskovalec na kanadski univerzi University of British Columbia ter dolgoletni sodelavec društva Humanitas.

… je kot NAJ UČITELJICO GLOBALNEGA UČENJA 2021 izbrala VERO GRANFOL z OŠ Gornja Radgona!

VERA GRANFOL s svojim delom ter z inovativnimi, a hkrati preprostimi aktivnostmi, svoje učenke in učence spodbuja k razmisleku o okoljskih in družbenih vprašanjih ter njihovi povezanosti, pa tudi h konkretni akciji – s svojim zgledom jim kaže, kako lahko z majhnimi koraki dosežemo velike spremembe!

ANA SALAZAR TÓRREZ je pedagoška in umetniška vodja bolivijske mladinske gledališke skupine Teatro Trono in fundacije COMPA. Gre za projekt, ki se je razvil zaradi posebnih potreb staroselskega prebivalstva Bolivije. Spodbuja procese opolnomočenja s prevpraševanjem odnosa med kolonizacijo in zatiranjem posameznikov (»zvezanih teles«). Metoda in filozofija socialnega dela v COMPA temeljita na konceptu »dekolonizacije telesa«, katere cilj je okrepiti skupnost, opolnomočiti lokalne voditelje in ustvariti dobro počutje za slehernega posameznika. Metodološko ima koncept »dekolonizacije telesa« korenine tako v zahodnih idejah svobode in osvoboditve kot v progresivnih umetniških pristopih, med katere spadata npr. gledališče zatiranih in epsko gledališče Bertolta Brechta. Filozofsko gledano dekolonizacija telesa temelji na »Cosmovision« Andov in gibanju »Buen Vivir« (dobro življenje), ki išče ravnovesje med družbo, posameznikom in naravo.


Pogovorni večer organiziramo v okviru projekta »Onkraj mehurčka«, ki je financiran preko projekta »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020-2022«. Projekt financira Evropska Unija in ga izvajajo Združenje nemških razvojnih in humanitarnih nevladnih organizacij (VENRO), portugalska Platforma nevladnih razvojnih organizacij (Plataforma Portuguesa das ONGD), Platforma NVO za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč (SLOGA) in Evropsko združenje nevladnih organizacij za pomoč in razvoj (CONCORD). Projekt sofinancirata Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije. Vsebine ne odražajo stališča Evropske unije in sofinancerjev.