Projekt TIP (gledališče kot vključujoča praksa) je sveže zaključen raziskovalni in izobraževalni projekt Erasmus+, namenjen opolnomočenju mladih, ki so izkusile_i ali doživljajo izključenost, z gledališčem.  

Partnerji smo se usmerjali v posamezne ranljive skupine mladih, v LGTBQI+ in neuroraznoliko skupnost, z osebami s slabovidnostjo in migrantsko ali begunsko izkušnjo. 

V dveh letih so se mlade_i udeleženke_ci iz 3 partnerskih držav skozi usposabljanje vključujočih gledaliških praks razvijale_i kot vodje delavnic. Zatem so uporabile_i svoje usposabljanje in veščine ter vodile_i delavnice z udeleženkami_ci v svojem okolju. Usposabljanje je doseglo vrhunec z dogodkom avgusta 2022, kjer so se mlade_i vodje delavnic in udeleženke_ci zbrale_i v Cardiffu, sodelovale_i med sabo in ustvarile_i gledališko predstavo na temo izključenosti z uporabo vključujočih gledaliških praks, s katerimi so se seznanile_i tekom procesa.  

Nastala je predstava You can’t sit with us, z okrog 30 mladimi nastopajočimi, ki jo najdete na projektnem Youtube kanalu: 

Drugi dosežek projekta so izsledki raziskav, smernice in gradiva za inkluzivno gledališko usposabljanje, vsi viri pa so razširjeni po spletni strani projekta in tako na prosto uporabo vam. Vsa gradiva so tudi v slovenščini. 

Program usposabljanja: 

—> https://www.tiperasmusplus.org/sl/case-studies 

Video navodila za vaje, ki smo jih uporabili na slovenskem delu usposabljanja, najdete na našem Youtube kanalu: 

Smernice za vključevanje in dostopnost:

—> https://www.tiperasmusplus.org/sl/reports 

Spletna stran: 

—> https://www.tiperasmusplus.org/sl 

Tretji dosežek projekta je povezovanje nekaterih udeleženih v ustvarjanje še lokalne gledališke predstave. S predanim gledališkim raziskovanjem, so mlade_i ustvarile_i osebno, a kolektivno predstavo Ritem upanja:

V procesu smo se vse organizacije prepričale, da gledališki procesi osebe, ki imajo izkušnjo izključevanja, izjemno podprejo pri samoizražanju, s poglobljenim delom v skupini pa ustvarijo izkušnjo skupnosti in njene podpore. Nekatere_i tako prvič v življenju izkusijo vključenost v skupini. A vam še bolje ta občutja lahko v naslednjem video krogu delitve razložijo kar same_i udeležene_i. 

Zato vabimo vse, ki delate z ljudmi v skupinah, da tudi same_i v vašem procesu preizkusite vrsto pristopov za vključevanje, ki smo jih strokovnjakinje_i in udeležene_i preizkusile v dvoletnem procesu. 

Avtorja videov in fotografij: Curtis Hughes (Wales); Marc Steck (Slovenija)

Partnerji projekta so Cubu Foundation iz Bolgarije, UCAN Productions in Mess Up the Mess iz Walesa, vsi z bogatimi gledališkimi izkušnjami pri delu z mladimi z izkušnjo izključenosti. Izvedba tega projekta je sofinancirana s strani Evropske unije in British council. Vsebina aktivnosti je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske unije in drugih sofinancerjev.