Manjši del ljudi in sveta bogati, potrošne dobrine v tem delu so na voljo v enormnih količinah, v večjem delu sveta pa pustoši revščina.
Kako je to mogoče? Kakšni so razlogi in posledice črpanja naravnih virov na svetovni kapitalistični periferiji in kakšno vlogo imajo pri tem vojaški spopadi? Kdo izvaža demokracijo in kakšni interesi stojijo za posredovanji na tujem?Na ta in še na mnoga druga vprašanja bomo skušali odgovoriti na bralnem krožku Hiše Svetov. Bralna srečanja so namenjena individualnim razmislekom in skupinskim razpravam o teoriji imperializma, zgodovini kolonializma v Afriki, ekološkim posledicam imperializma, gonje za nadzorom nad naravnimi vir ter vlogi ameriškega vojaškega stroja pri tem. Ob zaključku se bomo posvetili tudi primeroma Izraela in Kube, ter razpravljali o tem, kje leži njuno mesto v svetovnem imperialnem sistemu.

  • KDAJ: Uvodno srečanje bo 22.3.2023. Ostali datumi srečanj: 5. 4., 19. 4., 3. 5., 17. 5. ter 31. 5. 2023.
  • KJE: Trubarjeva cesta 50, Okoljski center, Ljubljana

HIŠA SVETOV
Bralni krožek organiziramo v sklopu Hiše svetov, kjer domujejo knjige napredne misli. Hiša svetov je prostor v Knjižnici Otona Župančiča, kjer Humanitas že petnajsto leto zapored gradi zbirko okoli 1000 knjig avtorjev in avtoric iz celega sveta, ki spodbujajo k širšim družbenim razmislekom.Vrata bralnega krožka so odprta tako za načitane kot tudi za tiste, ki ste šele na poti tja. Večina knjig o katerih bomo razpravljali na krožku je dostopnih v Hiši svetov. Pred vsakim srečanjem je zaželjeno, da se prebere literatura s seznama (30-40 strani na srečanje). Obvezna je prijava (povezava spodaj)!

LITERATURA
Seznam literature najdete na
V primeru, da potrebujete nabor literature v PDF verziji, nas kontaktirajte na info@humanitas.si.
Razpravljali in srečevali se bomo vsako drugo sredo ob 18.00 v Okoljskem centru na Trubarjevi 50.

PRIJAVNICA

Prijave so obvezne!

***Bralni krožek bo vodil Timotej Pavlin, absolvent magistrskega študija arheologije. Zanimajo ga politično-ekonomski vidiki neindustrijskih družb ter sodobna politična ekonomija. Aktiven je v Društvu študentov Brežice, prav tako je bil aktiven član gibanja Mladi za podnebno pravičnost.***

FB dogodek