8. marca po vsem svetu praznujemo mednarodni dan žensk. To je datum, ki nas vsako leto opomni na gibanja za pravice žensk. Na ta dan praznujemo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost ter dosežke žensk, obeležujemo pa ga na različne načine – od državnega  praznika in dela prostega dne do množičnih protestov.

V turbulentnem letu, ki je za nami, smo priča prav takim presenetljivim in tektonskim dogajanjem, ki na kocko postavljajo dosežke številnih žensk in njihove že zdavnaj pridobljene pravice. Prav je, da omenimo dogajanja na Poljskem, kjer so konec leta 2020 – kljub množičnim protestom po vsem svetu in tudi pri nas – ženskam odvzeli pravico do splava in s tem tudi pravico do odločanja o lastnem telesu. Gre za zaskrbljujoče premike, ki pa so hkrati odraz globalnega spreminjanja političnih razmer. Sicer pa smo priča tudi nekaterim pozitivnim spremembam. V slovenski parlament je bil vložen predlog zakona »Samo ja pomeni ja«, ki pomeni redefinicijo kaznivih dejanj posilstva in spolnega nasilja.

Zatorej ženske pogumno, kajti začetek marca je namreč pravi čas za oznanjanje pomladi, pomladi na vseh področjih. »Živel 8. marec, dan žena!«

Prispevek je pripravila naša prostovoljka Maja Kuralt, ki ob tej priložnosti vabi k prebiranju knjige Njene zgodbe. Knjiga je nastala v sodelovanju Humanitasa in izjemnih žensk z migrantskim ozadjem, na voljo pa je v naši knjižnici Hiša svetov, ki se nahaja v Knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani.