Pridružite se nam na seriji dogodkov, posvečenim dekolonizaciji.

GLASOVI DEKOLONIZACIJ: Z ANO SALAZAR TÓRREZ O DEKOLONIZACIJI TELESA (obvezna prijava)
– petek, 12.11.2021 ob 18h v Trubarjevi hiši literature

Pridružila se nam bo pedagoška vodja gledališke skupine Teatro Trono, Ana Salazar Tórrez iz Fundacije COMPA – Teatro Trono**, ki nam bo predstavila metodologijo »dekolonizacije telesa«, tj. načina, kako se z gledališkimi tehnikami odmakniti od samega intelekta in glave ter kako tovrstne metode uporabiti v izobraževanju. Na pogovoru se nam bo pridružila tudi prejemnica letošnje nagrade društva Humanitas za Naj učiteljico globalnega učenja in bo razglašena na Humanitasovi konferenci globalnega učenja, 9. 11. 2021. (Natečaj za NAJ učiteljico oz. učitelja globalnega učenja smo na Humanitas letos izvedli premierno v okviru projekta Onkraj mehurčka***.)

**Bolivijska Fundacija COMPA je projekt, ki se je razvil zaradi posebnih potreb staroselskega prebivalstva Bolivije. Spodbuja procese opolnomočenja s prevpraševanjem odnosa med kolonizacijo in zatiranjem posameznikov (“zvezanih teles”). Metoda in filozofija socialnega dela v COMPA temeljita na konceptu »dekolonizacije telesa«, katere cilj je okrepiti skupnost, opolnomočiti lokalne voditelje in ustvariti dobro počutje za slehernega posameznika. Metodološko ima koncept »dekolonizacije telesa« korenine tako v zahodnih idejah svobode in osvoboditve kot v progresivnih umetniških pristopih, med katere spadata npr. gledališče zatiranih in epsko gledališče Bertolta Brechta. Filozofsko gledano dekolonizacija telesa temelji na »Cosmovision« Andov in gibanju »Buen Vivir« (dobro življenje), ki išče ravnovesje med družbo, posameznikom in naravo. Zaradi omejitev v povezavi s COVID-19 je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT in prijava na dogodek na spodnji povezavi: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSftKjvtudT8Cu…/viewform.

Dogodek bo potekal v španščini in slovenščini. Za prevod bo poskrbljeno.

*** Projekt »Onkraj mehurčka« je financiran v okviru projekta »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020-2022«, ki ga financirajo Evropska Unija ter Ministrstvo za javno upravo RS in Ministrstvo za zunanje zadeve RS. Vsebina projektov je izključno odgovornost avtorjev in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske unije ter drugih financerjev.