V maju je Humanitas skupaj s partnerji uspešno izvedel drugo mednarodno delavnico v okviru projekta My Elections, My EU!.Tokratna tema so bile podnebne spremembe, ki so ključnega pomena za našo prihodnost. Delavnica je potekala na čudoviti lokaciji Zicksee v Avstriji, kjer so udeleženci doživeli lepoto kraja in se poglobili v kompleksne izzive, ki jih podnebne spremembe prinašajo.

Migracije in podnebne spremembe skozi umetnost

V Zickseeju so se umetniške delavnice iz Lampeduze nadgradile v impresiven performans, kjer so različni elementi gibanja tvorili mozaik prvega javnega nastopa na Dunaju. Udeleženci so skozi umetniško predstavo raziskovali in izrazili svoja stališča glede podnebnih sprememb in migracij. Performans bo ponovno izveden tudi v Bruslju oktobra.

Ogled Zicksee jezera: Raj za opazovalce ptic

Poleg delavnic so se udeleženci podali na ogled Zicksee jezera, ki je pod Unesco zaščito. Zicksee je izredno bogat ekosistem z raznovrstnimi rastlinskimi in živalskimi vrstami. Kljub temu se jezero sooča s pomanjkanjem vode, kar ogroža njegov ekosistem. Kmetje so nekoč uporabljali vodo za namakanje, a danes se ta vir ne obnavlja več. Jezero je tudi priljubljena destinacija za opazovanje ptic (ang. Birdwatch turism), še posebej v mesecih april in maj.

Boj za Naravo: Obisk Greenpeace pisarne na Dunaju

Udeleženci delavnice so obiskali tudi Greenpeace pisarno na Dunaju, kjer nam je Jutta predstavila projekt »Lobau Bleibt«. Gre za večletni boj za preklic gradnje avtoceste in predora Lobau v Avstriji. Konec predora Lobau zagotavlja edinstveno življenjsko okolje Narodnega parka Donavskih mokrišč za prihodnje generacije. Projekt bi nepopravljivo uničil najrodovitnejša tla na Dunaju, zato Greenpeace zdaj zahteva, da dunajski župan opusti preveliko mestno cesto in nemudoma razširi javni prevoz. Jutta je predstavila tudi podatke, ki kažejo, da je večina prebivalcev Dunaja precej bolj naklonjena javnemu prevozu kot vožnji z avtomobilom.

Med mladimi so se spletle prijateljske vezi, ki so jih naredile boljše in odločnejše pri sprejemanju ter zagovarjanju svojih stališč. To je še posebej pomembno glede na dve težki temi – migracije in podnebne spremembe – kjer lahko njihova aktivna udeležba in zavzetost prineseta lepšo prihodnost za vse nas. Veselimo se prihodnjih dogodkov in projektov, ki bodo nadaljevali to pomembno delo.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za izobraževanje in kulturo (EACEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti EACEA.