Vloga učiteljic in učiteljev pri podpori in spodbudi mladim, da postanejo aktivni državljani in državljanke sveta, je zlata vredna in si zasluži prav posebno priznanje! V ta namen smo na Humanitasu letos prvič razpisali natečaj za najboljšo učiteljico oz. učitelja globalnega učenja, ki smo ga poimenovali “ONKRAJ MEHURČKA”!

Letošnja žirija, v kateri so sodelovali:

  • Živa Kavka Gobbo, predsednica društva Focus
  • Pika J. Gramc, pedagoška svetovalka za družboslovje na Zavodu za šolstvo ter članica Humanitasovega Kluba učiteljic in učiteljev globalnega učenja
  • Rene Suša, raziskovalec na kanadski univerzi University of British Columbia ter dolgoletni sodelavec Društva Humanitas

je kot NAJ UČITELJICO GLOBALNEGA UČENJA 2021 izbrala VERO GRANFOL z OŠ GORNJA RADGONA!

Vera Granfol s svojim delom ter z inovativnimi – a hkrati preprostimi aktivnostmi svoje učenke in učence spodbuja k razmisleku o okoljskih in družbenih vprašanjih ter njihovi povezanosti, pa tudi h konkretni akciji – s svojim zgledom jim kaže, kako lahko z majhnimi koraki dosežemo velike spremembe. Ena izmed njenih pobud je bila, da so skupaj z desetimi učenkami in učenci OŠ Gornja Radgona 100 dni nosili ista oblačila, vsak dan! Prali so jih le med vikendom v majhni količini vode, z malo pralnega praška, brez mehčalca, sušili pa so jih (če se je le dalo) na soncu oz. zraku. Z akcijo, ki jo poimenovali »Bodi nežen, planet ti bo hvaležen«, so ljudi okoli sebe osveščali o pomenu negativnega vpliva, ki ga ima prekomerno potrošništvo oblačil na okolje. Ob prejemu nagrade nam je nagrajenka zagotovila, da namerava s svojim delom nadaljevati, ter nam obljubila je, da bo poskušala v prihodnosti prepričati še vsaj 100 učencev in učenk ter 10 učiteljev in učiteljic, da sprejmejo tovrsten izziv. Držimo pesti!

Veri še enkrat izrekamo iskrene čestitke za zmago, ki poleg priznanja vsebuje tudi denarno nagrado v višini 1.000 EUR, namenjeno spodbudi in podpori pri nadaljnjem delu. Bravo Vera!!!

Natečaj »Onkraj mehurčka« smo letos organizirali v okviru istoimenskega projekta, ki je financiran prekoprojekta »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020-2022«. Projekt financira Evropska Unija in ga izvajajo Združenje nemških razvojnih in humanitarnih nevladnih organizacij (VENRO), portugalska Platforma nevladnih razvojnih organizacij (Plataforma Portuguesa das ONGD), Platforma NVO za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč (SLOGA) in Evropsko združenje nevladnih organizacij za pomoč in razvoj (CONCORD). Projekt sofinancirata Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije. Vsebine ne odražajo stališča Evropske unije in sofinancerjev.