Vabljeni in vabljene na dogodek v Hiši svetov, kjer bomo življenje v Palestini približali skozi prizmo podnebnih sprememb. Predavala bo palestinska arhitektka in študentka urbanizma v Ljubljani, Anwar Samara, ki bo tekom dogodka naslovila različne vidike podnebnih sprememb v Palestini. Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

Čeprav prebivalci in prebivalke Izraela in Palestine živijo na istem geografskem območju, podnebne spremembe najbolj prizadenejo Zahodni breg in Gazo. Zakaj je tako, kakšne so značilnosti podnebnih sprememb v Palestini in kako vplivajo na vsakdanjik tamkajšnjih prebivalcev in prebivalk, bomo izvedeli na dogodku.


V pogovoru z Anwar bomo naslovili naslednje teme:

  • podnebne spremembe kot izziv za Palestince in Palestinke na Zahodnem bregu in v Gazi;
  • izraelske okupacijske prakse, ki povečujejo negativne učinke podnebnih sprememb na lokalni ravni;
  • učinki podnebnih sprememb na vsakdanje življenje tamkajšnjih prebivalcev in prebivalk ter njihove posledice in možna prihodnja tveganja, če bodo ti škodljivi faktorji še naprej eksponentno naraščali;
  • zgodbe iz vsakdanjega življenja ljudi;
  • lokalne prakse, ki povzročajo degradacijo okolja in krepijo negativne učinke podnebnih sprememb na lokalni ravni.

Na dogodku bo možnost poskusiti tudi palestinski čaj in prigrizke.

KJE: Hiša Svetov (prostor knjižne zbirke Humanitasa v Knjižnici Otona Zupančiča – na levo ob vhodu in po stopnicah).

Število mest je zaradi velikosti prostora omejeno, prijavite se lahko do pričetka dogodka na povezavi.

“Izvedena aktivnost je del aktivnosti Tednov vseživljenjskega učenja 2022, ki ga koordinira Andragoški center Slovenije. Izvedbo delavnice omogoča projekt Climate Of Change, ki ga sooblikuje in izvaja 16 evropskih organizacij, v Sloveniji Platforma SLOGA. Projekt sofinancirata Razvojni program Evropske komisije za izobraževanje in ozaveščanje (DEAR) ter Ministrstvo za zunanje zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Evropske unije in/ali Vlade Republike Slovenije.”