Podnebne spremembe bodo najmočneje krojile prihodnost mladih generacij, a njihovo mnenje se pri sprejemanju odločitev skoraj ne upošteva. 

V okviru projekta Otok X, v katerem Društvo Humanitas sodeluje z Umanotero, Slovensko fundacijo za trajnostni razvoj, smo pripravili kratke videoposnetke, v katerih mladi spregovorijo o podnebnih spremembah. “Od vas pričakujemo, da spremenite svoj pogled na svet in ljudi, saj smo v tem vsi skupaj, ne vi sami. Skupaj lahko spremenimo svet na boljše. Zdaj denar ni več tako pomemben kot včasih. Važno je preživetje in odnos do planeta Zemlja – naš dom,” je v enem od njih poudaril mladi ambasador prihodnosti. 

Ko gre za okoljske spremembe, mladi po vsem svetu s protesti jasno izražajo, da si želijo in potrebujejo ukrepe. Otok x jim je omogočil, da svoja stališča in zahteve predstavijo in sporočijo v obliki, ki jim je blizu – videoposnetkih.  Nastalo je sedem posnetkov, ki si jih lahko ogledate na spodnjih povezavah, uporabite pa jih lahko tudi kot učno gradivo v formalnem in neformalnem izobraževanju: