Projekt My Creativity – My Power (Moja kreativnost je moja moč) je še en naš sveže zaključen umetniški in izobraževalni projekt Erasmus+, namenjen opolnomočenju mladih, da izrazijo svoje zahteve za prihodnost in pri tem uporabijo različna umetniška orodja. 2 leti, 55 aktivno vključenih mladih, 14 iz Slovenije, 3 mobilnosti, 4 mednarodni sestanki, 5 umetnic in umetnikov, veliko kulture, ena predstava in veliko političnih zahtev za prihodnost!

V tem obdobju so se mlade udeleženke, udeleženci iz 4 partnerskih držav srečale na 3 mednarodnih mobilnostih, na Dunaju, v Palermu in Bruslju,  kjer so skozi različne umetniške delavnice pripravljale gledališke, plesne, glasbene in vizualne materiale, ki so jih ob zadnjem srečanju prepletle v mozaično performativno predstavo s političnimi zahtevami. Kot zaključek in višek vseh mobilnosti, so mlade javno nastopile pred Evropskim parlamentom in izmenjale kratkek dialog z nekaj evropskimi politiki, političarkami na Stalnem avstrijskem predstavništvu EU v Bruslju.

Predstavo Can you hear us? Listen to us! z okrog 50 mladimi nastopajočimi si lahko ogledate na: https://www.youtube.com/watch?v=yIJRAQeQH30.

Med projektom sta z uporabo neformalnega izobraževanja in umetniške metodologije  nastala tudi 2 priročnika kot zbirki orodij, ki ponujata ustvarjalne umetniške pristope, gradiva za usposabljanje in dobre prakse za mladinske delavke_ce, mladinske organizacije in umetnice_ke, ki delate z mladimi.

  • Priročnik z zgodovinskimi primeri iz Avstrije, Italije, Slovenije in Poljske, ki so pripeljali do družbenih sprememb z umetnostjo;
  • Zbirka že obstoječih umetniških in ustvarjalnih materialov, metod in aktivnosti, ki jih uporabljajo mladinske_i delavke_ci in umetnice_ki pri delu z mladimi; • Zbirka umetniških in ustvarjalnih metod, ki so jih ustvarile_i umetnice_ki in mladinske_i delavke_ci v okviru projekta Moja ustvarjalnost — moja moč. Te nove metode so bile razvite, uporabljene in preizkušene z mladimi, ki so sodelovali v delavnicah projekta.

https://mycreativitymypower.eu/the-creative-and-artistic…

  • Zagovorniški in aktivistični priročnik: S kreativnimi in interaktivnimi metodami, ki smo jih zbrale in oblikovale nevladne organizacije ter umetnice_ki, ki ponujajo veliko pristopov, kako mladim pomagati razviti svoje zagovorniške in aktivistične kompetence.

https://mycreativitymypower.eu/2-rise-up-the-advocacy…/

Pri snovanju priročnikov in novih metod smo sodelovale 4 nevladne organizacije s 4 umetniškimi organizacijami, pri čemer smo kot model izkustvenega učenja uporabile, uporabili umetniške metode odprtega mladinskega dela, kjer so mladi vključeni v učenje z delom na resničnih življenjskih situacijah in strukturiranim razmišljanjem o pridobljenih izkušnjah. Oba priročnika omogočata prilagodljivost, vsebine v 4 jezikovnih različicah in angleščini.  Na projektni spletni strani pa najdete tudi blog z video posnetki.

Spletna stran: www.mycreativitymypower.eu

Vedno znova se prepričamo, da kreativni skupinski procesi mlade osebe izjemno podprejo pri samoizražanju, s poglobljenim delom v skupini pa izkusijo skupnost in njeno podporo. Zato vabimo vse, ki delate z (mladimi) ljudmi, da tudi same_i v vašem procesu preizkusite vrsto skupinskih pristopov, ki smo jih strokovnjakinje_i in udeležene_i preizkusile v dvoletnem procesu.

Partnerji v projektu:

  • Südwind, Avstrija; CESIE, Italija
  • Teatro Atlante, Italija; KUD Transformator, Slovenija:
  • Fundacja na Rzecz Kultury “Walizka”, Poljska.

Projekt je nastal v okviru programa Erasmus+ programa (Key Action 2 – Partnership for Creativity).

Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za izobraževanje in kulturo (EACEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti EACEA.