KAKO GLASOVATI, ČE SI V ČASU REFERENDUMA NA POČITNICAH V TUJINI?

Če boste na dan referenduma v tujini, na primer na morju, na potovanju ali pa imate stalno prebivališče v tujini, lahko glasujete na enega izmed dveh načinov: 

  • po pošti ali
  • osebno na diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije. 

V obeh primerih morate najkasneje do petka, 25. 6. 2021, sporočiti, da boste glasovali iz tujine. Obvestilo o glasovanju iz tujine lahko pošljete prek portala e-uprava, v katerem označite, na katerega od dveh načinov boste glasovali. 

a) Če boste glasovali po pošti, boste vpisali naslov v tujini, na katerega želite prejeti volilno gradivo. Gradivo boste nato izpolnjeno poslali nazaj na naslov pristojne okrajne volilne komisije (naslov bo izpisan na povratni ovojnici, ki jo vsebuje volilno gradivo), ali pa na naslov diplomatsko-konzularnega predstavništva Republike Slovenije. 

Če boste v času referenduma na štoparskem potovanju po Evropi, na počitnicah z avtodomom, jadrnico, vlakom in ne veste, kje v tujini se boste v času referenduma nahajali, se lahko na glasovanje iz tujine prijavite tako, da glasovnico pred odhodom na dopust prevzamete osebno!

Kakšen je postopek?

1. Odpri spletni obrazec: https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=5206.

2. Namesto naslova v tujini napiši »OSEBNA VROČITEV«.

3. Klikni na »ODDAJ VLOGO«.

Ali

1. Odpravi se na sedež okrajne volilne komisije.

2. Podatki, ki jih potrebuješ: ime, priimek, EMŠO, telefonska števila, e-mail. 

Kot veljavne bodo upoštevane glasovnice, ki bodo nosile poštni žig pred 19. uro, najkasneje z dne nedelje, 11. 7. Ker pošte ob sobotah in nedeljah verjetno ne obratujejo, predlagamo, da preverite delovni čas vaše najbližje pošte in na njej glasovnico oddate v petek ali v soboto. Poleg tega se kot veljavne upoštevajo samo glasovnice, ki na Državno volilno komisijo po pošti iz tujine prispejo do ponedeljka, dne 19. 7., do 12. ure.

Več informacij: www.zapitnovodo.si

b) Če boste glasovali na diplomatskem-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije, se morate na dan glasovanja tja odpraviti med 9. in 17. uro po lokalnem času. Tam postopek glasovanja poteka enako kot na volišču v Sloveniji (identifikacija volivca z osebnim dokumentom, podpis volivca, glasovanje z glasovnico).

Povezava za prijavo na glasovanje iz tujine: https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=5206   

DO KDAJ JE TREBA ODDATI GLASOVNICO NA POŠTO IN DO KDAJ MORA GLASOVNICA PRISPETI ZA DRŽAVNO VOLILNO KOMISIJO V SLOVENIJO?

Kot veljavne bodo upoštevane glasovnice, ki bodo nosile poštni žig pred 19. uro, z dne nedelje, 11. 7. Ker pošte ob sobotah in nedeljah verjetno ne obratujejo, predlagamo, da preverite delovni čas vaše najbližje pošte in na njej glasovnico oddate v petek ali v soboto. Poleg tega se kot veljavne upoštevajo samo glasovnice, ki na Državno volilno komisijo po pošti iz tujine prispejo do ponedeljka, dne 19. 7., do 12. ure. 

Več informacij: www.zapitnovodo.si